BiH
21

Štrajk upozorenja u školama na području Tuzlanskog kantona

Piše: M. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona danas je organizovan štrajk upozorenja u trajanju od pola sata.

U Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja TK navode da su razlozi za organizovanje i provođenje štrajka upozorenja ignorisanje socijalnog dijaloga Vlade Tuzlanskog kantona u vezi s usklađivanjem Kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu.

Jedan od razloga za štrajk je i najava kantonalne vlade za smanjenje plaća i naknada u 2016. godini radnicima u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja ovog kantona.

Prema riječima Mirzeta Pozderovića, predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja TK, sindikat je prije mjesec dana kantonalnoj vladi uputio tekst Kolektivnog ugovora koji je usaglašen sa Zakonom o radu, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Vlada TK im je ponudila četiri varijante, a sve one obuhvataju prijedlog smanjenja naknada ili potpunog ukidanja naknada uz dodatno smanjenje plaća, ističe on i dodaje da je Vlada ukinula regres uposlenicima, a sudije i tužioci su ipak dobili regres, pa je pokrenut kolektivni radni spor.

Naglasio je da je plata u sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja blizu 750 KM, što je ispod prosječne plaće u BiH.

Kolektivni ugovori ističu 18. decembra ove godine kada bi uposlenici mogli ostati bez ikakvih prava, jer on predstavlja osnov za isplatu plaća.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK Admir Terzić ocijenio je da Vlada TK igra na kartu isteka važenja kolektivnog ugovora, kojima je prema njegovim riječima ugovorena cijena rada, koeficijenti, osnovica za obračun plaća, visina naknada, topli obrok, prevoz, minuli rad, otpremnine itd.

"Svi radnici u ustanovama obrazovanja na području TK su prepušteni na milost i nemilost Vlade TK", kazao je Terzić.

Terzić naglašava da je danas organizovan štrajk upozorenja, ali u toku su i pripreme za generalni štrajk ukoliko ne bude nikakvih promjena u narednom periodu.

"Mi ćemo odgovoriti sindikalnom borbom, koja je Zakonom dozvoljena", poručio je Terzić.

Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata TK smatra da je najlakše uštedjeti u budžetu ako se smanji plata hiljadama radnika, no Vlada TK mora imati prihodovnu stranu, na kojoj ne poduzima ništa.

Dodao je da uposlenici u školama imaju punu podršku sindikalnih organizacija. Štrajk je zakazan danas od 12:30 do 13 sati u svim školama Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, na jednoj od proteklih sjednica Vlade TK donesena je Odluka o ukidanju isplate regresa uposlenicima koji primaju plaće iz budžeta TK.