RS
0

Štrajk upozorenja u Domu zdravlja Doboj

FENA
Zaposleni u Domu zdravlja u Doboju održali su jutros jednosatni štrajk upozorenja nezadovoljni zbog umanjenja plaća.

Od poslodavaca traže isplatu razlike u plaćama koje su definirane potpisanim pojedinačnim kolektivnim ugovorom, a dat im je rok od 10 dana da ispoštuju zahtjeve radnika.

Ukoliko se to ne dogodi, upozorili su, uslijedit će tužbe protiv poslodavaca od svih sindikalnih organizacija s dobojske regije.

Zdravstvenim radnicima je na osnovu uputstva resornog ministarstva posljednja zarada isplaćena umanjena u prosjeku oko 10 posto, što oni ne prihvataju.

"Tako je plaća spremačica isplaćena od 340, umjesto zagarantiranih 405 KM, radnicima sa srednjom stručnom spremom umanjena je za pola koeficijenta, a ljekarima specijalistima za koeficijent jedan", rekao je predsjednik Sindikalne organizacije dobojskog Doma zdravlja Danijel Atijas.

Direktor Doma zdravlja Boro Pantić kaže da je upozoravao sindikat na finansijske mogućnosti i neophodnost primjene uputstva Ministarstva zdravlja RS-a.

S druge strane, sve sindikalne organizacije zdravstva i socijalne zaštite s dobojske regije su konstatirale da je uputstvo Ministarstva zdravlja RS-a, upućeno svim zdravstvenim ustanovama, dovelo do toga da su prekršena sindikalna prava i pojedinačni kolektivni ugovori za sve zaposlene u ovoj oblasti.

Zbog toga će, ukoliko im se ne ispune zahtjevi, uslijediti i tužbe.