Kanton Sarajevo
0

Štrajk upozorenja Sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja

FENA
Nezadovoljni odnosom vlasti Kantona Sarajevo (KS) spram (ne)provođenja zakonskih i odredbi iz Kolektivnog ugovora, kantonalni odbori Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH donijeli su odluku da se 30. marta od 10.30 do 11.00 sati organizira štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području KS-a.

Neposredan povod za pribjegavanje ovom obliku sindikalne borbe jeste zaključak Vlade KS-a kojim se reduciraju izdvajanja na ime plaća i naknada (konkretno naknada na ime toplog obroka i regresa), odnosno prava uposlenika definirana Kolektivnim ugovorom.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, na kojoj su o uzrocima nezadovoljstva uposlenika u obrazovnim ustanovama govorili predsjednici sindikata visokog i srednjeg te sindikata osnovnog obrazovanja prof. Faruk Bešlić i Alma Kljako-Baraković.

Ustvrdili su da je Vlada KS-a donošenjem jednostrane odluke prekršila zakon te da je "odbila socijalni dijalog, iako su sindikati u dopisu upućenom Vladi insistirali na razgovorima koji bi trebali prethoditi usvajanju budžeta".

Predstavnici sindikata nezadovoljni su i zbog nedonošenja određenih podzakonskih akata kojima bi bila precizirana prava uposlenika, kao i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora te najavljuju mogućnost organiziranja generalnog štrajka, ukoliko predstavnici kantonalne vlasti ne udovolje njihovim zahtjevima.

Sindikalni čelnici, nadalje, upozoravaju da su pripremili krivične prijave protiv kantonalnih čelnika, odgovornih za stanje u obrazovanju.

Stavove dvaju sindikata podržao je doc. dr. Enad Korjenić koji se, govoreći uime sindikalne organizacije Prirodno-matematčkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u potpunosti solidarizirao s navodima sindikalnih partnera.