BiH
13

Štrajk upozorenja prosvjetara ZDK-a, kraj školske godine bi mogao doći u pitanje

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kantonalni granski sindikati osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikat srednjeg visokog obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona danas je organizovao dvosatni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području kantona, kao i na Univerzitetu u Zenici.

Razlog za dvosatni štrajk upozorenja jeste kašnjenje isplate plaća prosvjetnim radnicima zbog, kako su iz Vlade ZDK kazali, slabog priliva sredstava u budžet kantona.

Međutim, predstavnici Sindikata tvrde da Vlada ZDK obmanjuje javnost sa informacijama o slabom prilivu sredstava, dodajući da je na posljednjoj sjednici Skupštine ZDK-a premijer Vlade ZDK u ostavci, Munib Husejnagić, naglasio da je punjenje budžeta za prva tri mjeseca veće za pet procenata, dok sindikalisti tvrde da je to povećanje čak 6,08 procenata.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine Dževad Hadžić je istakao da ukoliko Vlada ZDK u tehničkom mandatu nije u mogućnosti poštivati zakonske odredbe, da je potrebno dovesti novu Vladu koja će to poštivati.

"Zahtjevi Sindikata su da se naknade i plaće isplaćuju u zakonskim rokovima, a Vlada ZDK ne poštuje zakonske odredbe u pogledu isplata za ustanove osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Posljednja plata koju su dobili jeste za januar u 2014. godini i osnovni zahtjev Sindikata jeste vraćanje plaća u zakonske okvire", izjavio je Hadžić, te dodao:

"Plaća i isplata moraju biti prioritet i ukoliko Vlada ZDK u tehničkom mandatu ne može to uraditi, onda mora doći nova vlada koja će to ispoštovati."

Ukoliko Vlada Zeničko-dobojskog kantona ne reaguje na današnji dvosatni štrajk upozorenja, iz Sindikata su najavili i generalni štrajk, koji bi mogao dovesti u pitanje završetak školske godine.

"Ukoliko Vlada ZDK ne uputi reakciju na današnji štrajk koji je ujedno i posljednje upozorenje, pokrenut ćemo aktivnosti za generalni štrajk gdje će školska godina biti dovedena u pitanje, a svu odgovornost će Vlada preuzeti. Mi molimo i naše učenike i njihove roditelje za razumijevanje postupaka Sindikata jer je ovo nemio postupak, koji ne želimo, ali smo prinuđeni na to jer i mi imamo djecu, ali nećemo raditi bez plaća i naknada", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Selvedin Šatorović.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnih sindikata ZDK, Mirnes Isaković, je prisustvovao današnjem dvosatnom štrajku upozorenja u Osnovnoj školi "Miroslav Krleža" u Zenici, te je dao punu podršku u istrajnosti za ostvarenje ciljeva Sindikata.

"Moje prisustvo danas na ovom štrajku nije samo u znaku podrške nego i prenošenju poruke u ime Saveza sindikata BiH i KO Samostalnih sindikata ZDK, da podržavamo njihove zahtjeve i stojimo punim kapacitetom i resursima u realizaciji njihovih opravdanih zahtjeva", kazao je Isaković, te dodao da su mogući štrajkovi i u drugim Sindikatima.

"Ovakav način ustavnog uređenja i raspodjele sredstava je doveo do teritorijalne diskriminacije gdje imamo velike razlike vrednovanja istih poslova. Vlada ZDK je pokazala indolentan stav i začuđuje me pokušaj da se rascjepkaju članice Saveza sindikata. Izvjesno je da će se po logici stvari, ukoliko Vlada ne udovolji sindikalcima i ne potpišemo neki protokol koji bi nas vodio u zakonske okvire isplate plaća, nakon ovog dvosatnog biti održan i generalni štrajk, koji bi doveo u pitanje završetak školske godine u roku", dodao je Isaković.

Učenici su dvosatni štrajk upozorenja proveli u svojim klupama, dok su učitelji i nastavnici vrijeme proveli u zbornicama škola.