Radnici Oslobođenja na ulici
0

Štrajk je opravdan, propali pregovori Miškovića i FDS-a

SRNA
S jednog od mnogobrojnih radničkih štrajkova
S jednog od mnogobrojnih radničkih štrajkova
Generalni štrajk radnika "Oslobođenja" opravdan je, a rješenje za ovo preduzeće treba tražiti u razgovoru sa poslovodstvom beogradske kompanije "Delta" ili u pokretanju stečaja, smatra predsjednik Granskog sindikata trgovine i turizma Republike Srpske Goran Savanović.

Savanović je Srni rekao da je generalni štrajk, u koji su jutros širom Srpske stupili radnici "Oslobođenja", osnovan kako zakonski, tako i moralno i ljudski.

 On je potvrdio da su Granski sindikat trgovine i turizma RS i Sindikalna organizacija "Oslobođenja" u stalnom kontaktu sa direktorom "Oslobođenja" u Banjaluci Zdravkom Golubovićem, koji pokušava da ostvari kontakte sa vlasnicima kompanije "Delta" i dobije odgovore na zahtjeve radnika.

 Savanović kaže da je drugi način rješavanja agonije radnika "Oslobođenja" pokretanje stečaja, koji bi mogao dovesti do obnavljanja djelatnosti u preduzeću.

"Kada je riječ o pregovorima sa Fabrikom duhana Sarajevo o mogućnosti kupovine `Oslobođenja`, mislim da je to propala stvar, da od toga nema ništa", istakao je Savanović. 

Neispunjena obećanja iz Sarajeva

On je pojasnio da je kompanija "Delta" vodila pregovore sa Fabrikom duhana Sarajevo u vezi kupovine "Oslobođenja", ali da poslovni partneri iz Sarajeva nisu ispunili ono što su obećali u određenim rokovima, zbog čega je ta priča završena.
Savanović je dodao da je o generalnom štrajku radnika "Oslobođenja" upoznao predsjednicu Saveza sindikata RS Ranku Mišić, dodajući da je Ministarstvo trgovine i turizma RS ranije iznijelo stav da ne može djelovati u ovom slučaju, jer je u pitanju privatna firma.

Radnici Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća "Oslobođenje", njih 260, u svim poslovnicama širom RS stupili su jutros u generalni štrajk, radi zaštite ekonomskih i socijalnih prava.

Kad "Delta" otpušta

Kompanija "Darta trgovina" iz Banjaluke u procesu privatizacije 2006. godine kupila je većinski paket akcija "Oslobođenja", dok je "Dartu" 2008. godine kupila beogradska kompanija "Delta". Nakon toga, kompanija "Delta" je otpustila sve zaposlene radnike u "Darti", osim direktora, tvrdeći da je vlasnik "Oslobođenja" kompanija "Darta" koja više ne postoji, a ne "Delta".

Kompanija "Delta" je polovinom ove godine donijela odluku da proda "Dartu", a samim tim i "Oslobođenje" i od tada su u pregovorima sa Fabrikom duhana Sarajevo.