Babić i Vasković
0

Strahuju za živote zbog iznošenja činjenica o kriminalu u RS-u

FENA
Predsjednik nevladine organizacije "Narodni front" iz Banja Luke i osnivač lista "Stav" koji izlazi u RS-u Dragomir Babić ukazao je danas u Sarajevu na pritiske što ih ima od "režimskih medija i vlasti RS-a zbog iznošenja činjenica o kriminalu i korupciji vladajuće garniture tog entiteta".

Na pres-konferenciji održanoj u Sarajevu Babić je kazao da zbog toga on i Slobodan Vasković, glavni urednik tog lista ozbiljno strahuju za svoje živote.

"Ja već 15 godina javno prozivam ljude za kriminal. Ko će reagirati ako se nama nešto desi. Malo me zabrinjava i šutnja javnosti", kazao je Babić.

On je naglasio da je za mjesto održavanja današnje pres-konferenciji odabrao Sarajevo jer, kako je kazao, režimski mediji u RS-u neobjektivno izvještavaju i iskrivljuju činjenice koje je dosad iznosio o pomenutoj temi. Kao režimske medije u RS-u pomenuo je Glas Srpski, Fokus, RTRS i Nezavisne novine.

Babić je kazao da posjeduju dokumentaciju o tome da Transparency International kao organizacija (TI) nije umiješan u slučaj reketiranja.

Babić i Vasković su danas izrazili spremnost da tu dokumentaciju ustupe Tužilaštvu BiH radi istraživanja tog slučaja, te naglasili da "MUP RS-a taj slučaj nikad neće riješiti dok je na vlasti ova politička garnitura".

"Ubijeđen sam, a za to postoje i dokazi, da je TI kao organizacija apsolutno čista, ali oni kao organizacija ne mogu odgovarati za ponašanje pojedinaca u njihovo slobodno vrijeme", kazao je danas Vasković.

On je kazao da ne zna zašto Tužilaštvo BiH ne bi ovaj slučaj stavilo kao prioritetan jer je, kaže Vasković, dobio gigantske razmjere, "a ne da režimski mediji u RS-u svjesno stvaraju napetu situaciju".

"Ovo je prilika da Tužilaštvo BiH postupi kako nalažu zakoni, razriješe ovaj slučaj do kraja i neka odgovaraju svi koji su na bilo koji način odgovorni. Ako sam ja na bilo koji način dogovoran neka me pozovu", kazao je Vasković.