Mirni protesti ispred MUP-a TK
140

Stotinjak Tuzlaka tražilo pravdu

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Stotinjak Tuzlaka se okupilo na mirnim protestima ispred sjedišta MUP-a TK, tražeći odgovor zbog čega je, kako tvrde, Jedinica za podršku u subotu oko ponoći brutalno nasrnula na omladinu koja je bila na koncertu Ede Maajke u cafe-baru Sloboda.

Prisutni su čekali obraćanje odgovornih osoba iz MUP-a TK, a kako to nisu dočekali odlučili su se na blokadu raskrsnice u neposrednoj blizini policijske zgrade.

Kenan Begić, koji je izvadio ozljedni list nakon intervencije Jedinice za podršku MUP-a TK, kaže kako ne može govoriti o tome da li će ili ne tužiti MUP TK.

“Odlučili smo se za proteste u 19 sati zbog činjenice da će do tada biti gotove školske ili poslovne obaveze. Tražimo da nam kažu ko je odgovoran za intervenciju Jedinice za podršku”, kazao je Begić.

Okupljeni Tuzlaci su tražili, između ostalog, i izvinjenje MUP-a TK, ali komandant PU Tuzla Zoran Teofilović kaže kako ne zna zbog čega se policija treba izvinuti građanima.

“Čekamo rezultate unutrašnje kontrole. Pregledavamo snimke i ako se utvrdi da je bilo prekoračenja ovlasti onda možemo govoriti o nekoj vrsti izvinjenja”, rekao je Teofilović.

Portparol MUP-a TK Izudin Šarić, kaže kako večerašnji mirni protesti nisu najavljeni baš kao ni koncert Ede Maajke, odnosno da MUP TK nije zaprimio službenu obavjest o njihovom održavanju.

“MUP TK je zaprimio tri prijeva od osoba koje tvrde da su povrijeđene, dok su se dvije osobe žalile na neprofesionalni odnos policije”, dodao je Šarić.

Nakon što su sjeli na asfalt, na raskrsnici kod MUP-a TK, protestantni su ponovo tražili izvinjenje policije, a potom su uzvikivali: “Izađite napolje…”. Na koncu komandant PU Tuzla Zoran Teofilović, obratio se prisutnima, ali bez upotrebe megafona. Nakon nekoliko minuta razgovora protestantni su se razišli, a rečeno je kako će se novi protesti organizovati 22. maja ako ni do tada ne stigne odgovor zbog čega je na brutalan način intervenisala Jedinica za podršku MUP-a TK.

Kada je riječ o večerašnjim protestima MUP TK će blokiranje raskrsnice okarakterisati kao remećenje javnog reda i mira, a protiv organizatora protesta, kako su nam rekli, bit će podnijete prekršajne prijave. U MUP- TK su još jednom naveli kako su službenici policije u subotu na Sonom trgu gađani staklenim flašama i kamenicama te da je nakon toga uslijedila intervencija Jedinice za podršku, dok su protestantni naveli kako je policija bila brutalna, da su bez upozorenja udarili koga su stigli i da su silu primjenjivali i u drugim dijelovima grada, a ne samo na Sonom trgu.

Večerašnjem skupu nije prisustvovao niti jedan političar, a među protestantima smo primjetili univerzitetskog profesora Nedžada Ibrahimovića i direktor “ Radija Kameleon” Zlatka Berbića. Iako, facebook grupa “Solni trg je naš” broji preko 600 članova na večerašnje proteste je izašlo tek njih stotinjak.