18 godina od odbrane Tuzle
0

Stotinjak građana iz RS-a danas na Brčanskoj Malti

Sarajevo-x.com
Foto: Tuzlarije.net
Foto: Tuzlarije.net
Na današnji dan Tuzla obilježava 18. godišnjicu odbrane svog grada i osnivanja Prve tuzlanske slavne brigade, te će prigodnim programom obilježiti ovaj značajni datum. Organizacioni odbor obilježavanja ovog dana upriličit će polaganje cvijeća na Paša Bunaru i Slanoj Banji, a najavljen je i dolazak grupe iz Bijeljine, koja želi obilježiti 18 godina od stradanja pripadnika JNA u Tuzli.

Na Brčanskoj Malti saobraćajnice su obilježene žutim trakama, te su u blizini raskrsnice uklonjeni parkirani automobili. Na ulicama nema prolaznika, a sve prodavnice u blizini ovog mjesta su zatvorene radi sigurnosti.

Pododbor za obilježavanje 18. godišnjice od dešavanja u Tuzli, na čelu sa Brankom Šljivar planira, nakon dolaska autobusima, mirnom šetnjom sa upaljenim svijećama i cvijećem održati obred na Brčanskoj Malti, uz obezbjeđenje tuzlanske policije. Očekuje se dolazak stotinjak osoba, a skup je proglašen događajem visokog rizika.

Tri autobusa koji su jutros krenuli iz Bijeljine do Banj brda će pratiti policija MUP-a RS, a potom će ih preuzeti policija Tuzlanskog kantona.

Načelnik Policijske uprave Tuzla Ljubomir Divković pozvao je građane ovog grada da se ponašaju dostojanstveno, a gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović savjetovao je svojim sugrađanima da "zauzmu isti stav kao što su 3. maja učinile Sarajlije ili da ignorišu ovaj događaj", ali da "ne nasjedaju na političku provokaciju iz RS-a".

U povodu 15. maja predstavnici Općine Tuzla na čelu sa načelnikom Općine Tuzla Jasminom Imamovićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Tuzla Nadom Mladinom položit će cvijeće i odati počast vojnim i civilnim žrtvama rata 1992-1995 godina. Programom obilježavanja predviđeno je da se polože vijenci na spomeniku u ulici Armije BiH, zatim pored fontane na Brčanskoj Malti podignute u znak sjećanja na ovaj događaj. Nakon toga će ceremonija obilježavanja početka rata i odbrane Tuzle biti nastavljena na Slanoj Banji gdje će počast biti odata svim poginulim herojima i zlatnim ljiljanima, te poginulim na Kapiji 25. maja 1995. godine.