BiH
0

Otkazi radnicima Hidrogradnje bit će poništeni

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uprava i Nadzorni odbor Hidrogradnje izgubili su povjerenje Vlade FBiH, a otkazi koji su radnicima uručeni prošle sedmice bit će poništeni, javlja reporterka našeg portala koja je prisustvovala štrajku više od 500 radnika ovog preduzeća ispred zgrade Vlade FBiH.

Prema Sporazumu koji su potpisali premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata Hidrogradnje Redžep Tufekčić i predsjednik Štrajkačkog odbora Selim Salamović, stoji da će Vlada FBiH u najkraćem roku dati saglasnost za imenovanje v. d. direktora ovog preduzeća, koji će u roku od sedam dana predložiti imenovanje svojih saradnika u novoj Upravi Hidrogradnje. Potom će biti pokrenuta procedura imenovanja novog Nadzornog odbora.

"Sindikat Hidrogradnje i Štrajkački odbor se obavezuju da osiguraju povratak radnika na poslove koje obavlja Hidrogradnja, od 22. oktobra ove godine. Novi v. d. direktora obavezan je u najkraćem roku osigurati isplatu dijela zaostalih plata, a sredstva za to trebaju osigurati naplatom potraživanja između Hidorgradnje d. d. Sarajevo i Hidrogradnje d. d. Pale, o čemu je premijer FBiH već obavio razgovor s predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović", stoji u Sporazumu.

Resorni ministar Erdal Trhulj izjavio je da će nova uprava ispitati odluke koje su ranije donesene.

"Usaglasili smo se i prošli put da Uprava Hidrogradnje treba biti smijenjena. Već su ranije dva člana Uprave podnijela zahtjeve za razrješenje dužnosti, a sam direktor je rekao da i njega razriješe ako predstavlja problem. Bilo je teško naći nekoga ko će se uhvatiti u koštac sa problemima Hidrogradnje. Danas su obavljeni razgovori, a sutra će biti imenovan v. d. direktora", rekao je Trhulj.

Na pitanje kako će Vlada pomoći Hidrogradnji, objasnio je: "Unajmit ćemo prostorije u Hidrogradnji veličine 5.000 kvadratnih metara i insititucije koje se nalaze u privatnim zgradama će preći tamo, a to će Hidrogradnji donijeti 1.200.000 KM godišnje. To neće naštetiti budžetu. Hidrogradnja će imati posla na nekim dionicama autoputa, kao podizvođač radova".

Direktor Hidrogradnje Džemaludin Peljto kazao je kako je 'prijatno iznenađen odlukom Vlade FBiH'.

"Ako će se problem Hidrogradnje riješiti na ovaj način onda pozdravljam tu odluku. Ne znam šta je dogovoreno s Vladom za ove otkaze, ali oni će ostati na snazi. U pripremi smo imali još odluka o otkazu, a to nasljednik neka uradi, na kraju će i morati. Za Hidrogradnju nema drugog rješenja. Ljudi neće da rade. Sada imaju posao od 25 miliona, neće da rade", rekao je Peljto.

Istakao je kako je štrajk koštao više od 1,5 miliona KM. Kazao je i to kako je, kada je došao u Hidrogradnju, isplatio radnicima 15 zaostalih plata, te da je uplatio pet miliona duga prema PIO-u.

"Moj rezultat će se znati. Prošlu godinu smo poslovali pozitivno, što nije bilo za 10 godina", dodao je Peljto.

Ispred Vlade FBiH danas je bilo više od 500 radnika. Upućivali su Vladi FBiH pozive u pomoć.

"Otkaz je dobilo 33 ljudi. Uprava radi šta hoće, radnici su nezadovoljni, već 11 godina nemaju uplaćeno zdravstveno, ne daju nam plate, ne daju nama kao državnoj kompaniji posao. To vam sve govori. Radnik nema kuda više da ide, ovo je posljednji momenat", poručio je prije razgovora u ime radnika Tufekčić i dodao: "Ako se odlučimo na štrajk glađu, svi će radnici ostaviti svoj posao i doći ovdje".

Selim Salamović, predsjednik Štrajkačkog odbora, dobio je otkaz drugog dana Bajrama, nakon više od 32 godine radnog staža u toj firmi.

"Pravna država je to već davno trebala zaustaviti i sankcionisati. Ovakve nepravde nema na cijelom svijetu", kazao nam je danas Salamanović.