BiH
75

Stotine miliona KM od rada "nacrno" završavaju u privatnim džepovima

FENA
U skladu s dogovorom koji je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić postigao s predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH prošle sedmice, danas je održan sastanak kojem su, osim premijera, prisustvovali direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak.

Tema sastanka bio je dogovor o zajedničkoj akciji ovih federalniih insitucija protiv rada "nacrno" i neplaćanja poreza i doprinosa. Dogovoreno je da će u toku ove sedmice biti sačinjen operativni plan provedbe ovih aktivnosti koje moraju biti kontinuirane.

Pojačane kontrole inspekcijskih organa imaju za cilj povećanje efikasnosti naplate poreznih i drugih doprinosa, odnosno sprečavanje rada "nacrno", na čemu država gubi stotine miliona KM, koji završavaju u privatnim džepovima.

Većim inspekcijskim nadzorom bile bi stvorene mogućnosti za efikasnije punjenje fondova, a posebno penzionog.

Jedan od segmenata borbe za što efikasniju naplatu izvornih prihoda je i postupna izmjena zakonske regulative za što je Federalna vlada pripremila dva seta zakona koji bi se trebali naći u parlamentarnoj proceduri.

"Ne možemo sjediti skrštenih ruku i gledati kako se na ovaj način podrivaju i sami temelji države. U periodu do kraja godine moramo pojačati kontrole i uvesti u sistem što više subjekata koji rade "nacrno", čime ćemo stvoriti uvjete za efikasnije punjenje budžeta. Moramo stvoriti atmosferu u kojoj će država biti poštovana i njeni zakoni uvažavani", rekao je premijer Nikšić.

Uz punu podršku planiranoj akciji direktori Lukač, Tirak i Arifović iznijeli su niz zapažanja s kojim se suočavaju u svakodnevnoj praksi i brojne primjere koji ukazuju na to da je potrebno mijenjati zakonsku regulativu kako bi bila postignuta što veća efikasnost rada službi kojima rukovode.

Naglašeno je da je neophodna veća prisustnost inspekcijskih službi na svim nivoima u Federaciji BiH, te odlučnija akcija u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, posebno u državnim organima.

Po pojedinim procjenama, u Federaciji BiH "nacrno" radi oko 50.000 radnika, što je svakako dodatni motiv da se krene u odlučnu akciju i uvođenje u sistem subjekata koji su sada izvan njega, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.