Iako je povučena odluka
0

FOTO+VIDEO / Stotine građana se pojavilo na protestima pred Vladom KS

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Više od 200 ljudi okupilo se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) negodujući zbog odluke kantonalne vlade o poskupljenju vode i grijanja. Podršku ovoj neformalnoj grupi pružili su i predstavnici opozicije Skupštine Kantona te brojne nevladine organizacije.

"Vlada se igra s građanima Sarajeva jer je jučer tvrdila da su odluke neophodne da bi ih samo dan kasnije povukla", kazao je Vuk Bačanović uime Jedinstvene organizacije socijalizma i demokracije, navodeći da građani ovakve poteze Vlade trebaju shvatiti kao lekciju jer se ne zna šta se krije iza ovakvih stavova vlade.

Najviše penzionera okupilo se danas tvrdeći da su oni koji su redovne platiše ovakvim odlukama najviše pogođeni budući da u KS-u trenutno ima 36.000 penzionera s najnižom penzijom.

Iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) tvrde da je Vlada imala i druga rješenja na raspolaganju, ali se odlučila za najgore - pogubno za građane.

Glumac Mirvad Kurić, koji je i zastupnik SBB-a, ističe da se narod okupio ovdje ne zato što je sit nego zato što je gladan, kazavši da je najveći bezobrazluk Vlade taj što niko nije izašao pred okupljene građane.

Zastupnik SDUBiH Nermin Pećanac, tvrdi da je Vlada povukla Odluku jer je pod pritiskom medija i građana bila u strahu.

"Boje se oni sada da će ostati bez funkcija pa je najlakše povući odluku da sutra ne bi neko povukao pitanje njihove odgovornosti", smatra Pećanac.

Podsjećanja radi Vlada KS-a jučer je jednoglasno donijela odluku o povećanju cijena vode za 25 i grijanja za 33 posto, koju je danas povukla.

Mirni protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo završeni su oko 14.00 sati.