BiH
0

Stotine Britanaca pljačkaju nasukani brod

FENA
Stotine građana Britanije prošle noći nastavilo je da pljačka kontejnere ispale s nasukanog broda u Devonu, na južnoj obali Engleske, a policija je danas saopćila da je konačno blokirala sve puteve koji vode ka tom području.

Britanski mediji su počeli da prikazuju i zapanjujuće scene pljačke koje obično dolaze iz nekih azijskih ili afričkih zemalja.

Teretni brod "Napoli" je oštećen tokom nevremena prošlog četvrtka i onda ga je obalska straža dovukla do obale u Devonu, gdje se nasukao. Na brodu su 2.323 kontejnera s raznom robom. Oko 200 kontejnera je ispalo s broda i doplovilo do obale, gdje već nekoliko dana traja prava pljačka.

Pljačka sve i svašta što je u kontejnerima. Do sada je, kako javljaju mediji, naprimjer, opljačkano 50 novih motora marke "BMW", zatim razne kozmetike, rezervnih dijelova za automobile "BMW" pa čak i dječije pelene. Mnogi su došli i s traktorima i nose "plijen".

Jedan bračni par iz Švedske se javio "BBC-u" i rekao kako su na televiziji vidjeli da ljudi odnose stvari iz njihovog kontejnera. Ti Šveđani su spakovali svoje lične stvari jer se sele u Južnu Afriku i prtljag poslali brodom.

Mnoge od opljačkanih stvari, od motora do kozmetike, već su oglašene za prodaju na internet siteu "eBay".

Policija i obalska straža se žale da pljačkašima ne mogu ništa jer nemaju dovoljno ljudi. Oni su sada prije svega zauzeti sprečavanjem ekološke katastrofe pražnjenjem brodskih rezervoara s naftom i uklanjanjem kontejnera u kojima su neke za okolinu opasne materije.

Britanska javnost je, kako prenose mediji, šokirana i ne može da vjeruje da se to događa u Britaniji.