Istraživanje "Oružano nasilje u BiH"
0

Stopa ubistava u BiH niža nego u Švicarskoj

FENA
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
Procjenjuje se da se u Bosni i Hercegovini nalazi 749.636 komada ilegalnog oružja. Svaki peti građanin BiH posjeduje ilegalno oružje, odnosno 19,5 posto bh. stanovništva posjeduje ilegalno oružje.

Ovi podaci izneseni su danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su predstavnici Centra za sigurnosne studije i International Trust Fonda predstavili početak informativne kampanje "Budi svjestan ne rizikuj“ te prezentirali rezultate istraživanja "Oružano nasilje u BiH“.

Kako je rečeno, velika rasprostranjenost ilegalnog oružja doprinosi tome da je ono lako dostupno i predstavlja latentnu opasnost po sigurnost građana.

"U BiH u 2010. godini više od 600 osoba je učestvovalo u incidentima u kojima je korišteno oružje. Dnevno se u prosjeku dese dva incidenta, u kojima na godišnjem nivou strada oko 200 osoba. Zabrinjavajuće je da jedna četvrtina ovih slučajeva okonča sa smrtnim posljedicama”, kazao je projekt direktor CSS-a Armin Kržalić koji je i prezentirao rezultate istraživanja.

Posmatrajući kriminalitet u BiH kroz prizmu zločina i zlodjela koja obuhvaćaju teška krivična djela, Kržalić je rekao da nasilje uzima veliki broj žrtava. Tako u BiH na godišnjem nivou od ubistva strada 66 osoba, na 96 osoba se izvrši pokušaj ubistva, 1.172 osobe dožive nasilje u porodici, 36 osoba bude silovano, a čak 513 izvrši samoubistvo.

Radi što realnije i potpunije slike posljedica nasilja, značajno je i saznanje o učešću teških krađa, koji na godišnjem nivou bude 13.218.

“BiH je u 2010. imala stopu od 1,4 ubistava na 100.000 stanovnika, i stopu od 0,52 ubistva učinjenih vatrenim oružjem na 100.000. Na osnovu ovih podataka možemo zaključiti da se gotovo jedna polovina ubistava počini vatrenim oružjem. Stopa ubistva u BiH je između stope ubistva u Austriji i Švedskoj, a niža je od stope ubistva u Švicarskoj, Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji. Ali procent ubistava vatrenim oružjem, međutim, relativno je visok u poređenju s drugim zemljama”, kazao je Kržalić.

Po njegovim riječima, BiH ima stopu samoubistva od 12,62 na 100.000 stanovnika, što je nešto manje od prosjeka stope za evropske zemlje koja iznosi 14 posto, a dosta manju stopu u odnosu na susjednu Srbiju koja ima stopu samoubistava od 20,9 na 100.000 ljudi.

“Stopa samoubistva vatrenim oružjem u BiH je 3,07 na 100.000 ljudi. Ako ovu stopu samoubistva vatrenim oružjem uporedimo s istraživanjem samoubistava vatrenim oružjem u 34 zemlje iz 1998. možemo reći da BiH ima gotovo istu stopu kao Srbija (3,08), Kanda (3,3), nešto malo više u odnosu na Novi Zeland (2,5) i duplo manju stopu nego SAD (7,2)”, kazao je Kržalić.

Danas je ozvaničen i početak informativne kampanje „Budi svjestan ne rizikuj“, čiji je jedan od primarnih ciljeva podizanje svijesti javnosti o posljedicama držanja i upotrebe ilegalnog oružja i prevencija putem njegove predaje.

Kampanju provode Centar za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva i International Trust Fond (ITF) iz Ljubljane.

Šef Ureda ITF-a za BiH Roman Turšić je kazao da je glavna djelatnost Fonda prikupljanje donacija za potrebe protuminskog djelovanja u BiH.

"Do sada je naš fond uspio implementirati u BiH 158 miliona dolara, a tim sredstvima je do sada deminirano oko 56 miliona kvadratnih metara minskih polja“, kazao je Turšić.

Uz osnovnu djelatnost, dodao je, mi prepoznajemo da treba raditi i na području žrtava mina, na području pomoći programima žrtava mina “i na tom području smo dosta aktivni”.