BiH
230

Stojčevac čeka bolje dane: Ruševni objekti podsjetnik na nekada prelijepo izletište

Piše: M. N.
Sarajevo ima obilje prelijepih izletišta u prirodi koja nude odmor, rekreaciju i zabavu svim posjetiteljima. Jedno od njih nekada je bio i Stojčevac, koji se nalazi na padinama planine Igman. Danas samo ruševine podsjećaju na nekada slavno izletište Sarajlija.

Lokalitet Stojčevca je prije rata spadao u jedan od ljepših i uređenijih prostora u gradu, te je bio značajan turističko-rekreativni i izletnički centar. Godinama nakon rata na tom području osim čišćenja nije mnogo urađeno. Rezidencijalni kompleks Josipa Broza Tita s podzemnim tunelima, koji je prava atrakcija, danas je zatvoren, odnosno ne preporučuje se ulazak u njega zbog opasnosti od postojanja eksplozivnih minskih sredstava, skrivenih životinja ili obrušavanja dijelova objekta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Javna ustanova Zaštićena prirodna područja KS već godinama pokušava sarađivati sa Turističkom zajednicom i Civilnom zaštitom KS kako bi se taj prostor uredio i pretvorio u jedno od glavnih turističkih područja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Svo smeće smo očistili još prošle godine. Sutra ćemo počistiti sve što je ostalo nakon što se snijeg otopio. Ali tunele i kompleks treba očistiti kako bi bili u upotrebi. Ove godine ćemo aplicirati na projekte javnih radova jer nema dovoljno klupa za odmor niti kanti za smeće. Samoniklo grmlje i šiblje je posječeno", rekao je za Klix.ba direktor ove ustanove Osman Delić.

Foto: /Klix.ba
Foto: /Klix.ba

Do sada su parking prostorom upravljale RVI organizacije s područja Ilidže koje su vršile i naplatu ulaza. Ovih dana Delić bi se trebao sastati s njima i načelnikom Općine Ilidža da dogovore daljnju saradnju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti da zajednički s Općinom Ilidža uredimo taj prostor, da to postane mjesto za uživanje i odmor svih građana i posjetilaca", dodao je Delić.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Potrebno je još mnogo toga da se uradi jer oronuli objekti zasjenili su prirodnu ljepotu ovog izletišta.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba