BiH
0

Stojanu Župljaninu sin Pavle poslao poruku "da se ovo završi najbolje kako može"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pavle Župljanin, stariji sin haškog optuženika Stojana Župljanina poslao je jutros poruku svom ocu obrativši se novinarima tokom akcije koju provode pripadnici NATO-a i EUFOR-a u porodičnoj kući Župljanina u Banjoj Luci.

''Želim da prenesem ocu poruku, ako na bilo koji način ovo sluša, da je situacija teža nego što smo predstavljali i moja lična želja, mada ne mogu uticati niti govoriti nekome šta da radi, ali moram reći da je vrijeme da se ovo završi na najbolji mogući način koji može da se desi'', rekao je Pavle Župljanin u izjavi novinarima.

On je kazao da je život njihove porodice mnogo teži nego što su do sada predstavljali i da bi, a kako je rekao ako ova poruka može da dođe do njegovog oca, poručio mu da sve do sada i nije bio problem ni pritisci ni maltretiranja kojima su bili izloženi, ali da je ''problem nastao sada kada više nema izlaza''.

On je naveo da iza ove poruke stoji čitava njegova porodica i ponovio da bi volio da se sve ovo završi ''najbolje kako može''.

Inače, tokom davanja izjave oko Pavla Župljanina bili su i pripadnici NATO-a koji su slušali poruku. Novinarima nije bilo dozvoljeno da postave pitanja, a Pavle Župljanin se nakon date izjave, vidno uznemiren, vratio u kuću u kojoj još uvijek traju razgovori pripadnika EUFOR-a i NATO-a s njegovom porodicom.

Potparol NATO- štaba u Sarajevu Dereck Chappel je ranije izjavio da je cilj jutrošnje akcije da EUFOR dođe do dokaza o načinima kako Župljanin kontaktira sa svojom porodicom.

Akcija koja je počela jutros u 06.00 sati, još traje, a podršku joj daju i pripadnici MUP-a RS.

Porodica je Stojana Župljanina i 18. marta pozvala da se preda. U pismu, upućenom pojedinim medijima u RS-u, Župljaninova porodica je navela da je situacija u kojoj se nalaze gora nego ikada i neće biti bolja dok se on krije. Napisali su da nemaju od čega da žive, a da ne postoji mogućnost obezbjeđenja osnovne egzistencije, "jer su im sva vrata zatvorena".

Haški tribunal optužio je Župljanina da je kao načelnik CSB u Banjoj Luci bio "odgovoran za planiranje i vođenje svih operacija policije i za zločine koje su jedinice policije na tom području počinile".

Optužnica kaže da je Župljanin "svojim radnjama i propustima, učestvovao u progonima na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i zločinu protiv čovječnosti.