Priznao krivicu
0

Stojanu Perkoviću 12 godina zatvora za zločine u Rogatici

Sarajevo-x.com
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Sudsko vijeće osudilo je Stojana Perkovića na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Rogatice, javlja BIRN - Justice Report.

Perković je osuđen za učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv civilnog nesrpskog stanovništva Rogatice, u okviru kojeg je sudjelovao u ubistvima, premlaćivanjima, progonu i prisilnim nestancima civila u selima Surovi, Mesići i Varošište.

Sudsko vijeće je također oglasilo Perkovića krivim za silovanje zaštićene svjedokinje X1 tokom 1992. godine u selu Varošište.

"Sud smatra da je izvedeno dovoljno dokaza da je optuženi počinio pojedinačne inkriminacije koje mu se stavljaju na teret, te da su one počinjene u sklopu širokog i sistematskog napada", kazala je Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Prije izricanja presude Sudu se obratio i optuženi koji je uputio izvinjenje svim žrtvama.

"Nikad nisam želio ovaj rat i živio sam sa komšijama bez obzira na nacionalnost. Znam da se zlo dešavalo i dogodile su se ružne stvari koje nisam želio. Iskreno saosjećam sa bolom i patnjom svih žrtava, jer sam i sam to iskusio, te još jednom želim da izrazim iskreno kajanje svim žrtvama", kazao je Perković.

Suđenje Perkoviću, nekadašnjem komandiru čete u mjestu Lađevine, Vojske Republike Srpske (VRS), počelo je u junu 2009. godine, a sporazum kojim je optuženi priznao krivicu i koji je predviđao kaznu zatvora između 10 i 14 godina, potpisan je 17. decembra ove godine.

Sud BiH je optuženog oslobodio plaćanja troškova postupka, te mu je presudom produžen pritvor u kojem se nalazi od januara 2009. godine.

Kao olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja presude, Sud je prihvatio saradnju koju je optuženi ostvario sa Tužilaštvom BiH, iskreno kajanje koje je uputio žrtvama, kao i to da je "invalid i starija osoba".

Otežavajuće okolnosti, prema ocjeni Suda, predstavlja veći broj žrtava i brojnost zločina za koje se Perković tereti.

U završnoj riječi koju je iznijelo na ovom ročištu, Državno tužilaštvo je istaklo da je Perković "kao nadređena osoba u VRS-u voljno učestvovao u napadu", ali i to da je saradnja koju je obećao potpisivanjem sporazuma "već pokazala rezultate".

"Također, javno priznanje daje vid satisfakcije žrtvama i svjedocima, koji se pošteđuju retraumatizacija tokom svjedočenja", kazala je tužiteljica Božidarka Dodik.

Odbrana Perkovića istakla je kako optuženi "nosi teško breme krivice", te da je zbog toga potpisao sporazum sa Tužilaštvom BiH.

"Čuli ste svjedoke koji su preživjeli tragediju zbog bola i gubitka najmilijih. Ja vas uvjeravam da je Perković to nosio najteže. Mi smo imali prilike vidjeti kako iz pretresa u pretres on tone", rekao je Miodrag Stojanović, branilac optuženog.

Javnost je bila isključena sa dijela ročišta na kojem je Odbrana Perkovića Sudskom vijeću govorila o "imenima i pozicijama koje je Perković otkrio u saradnji sa tužiocem".