BiH
0

Stojanović: SCG nije odgovorna za genocid

FENA
Glavni agent Srbije i Crne Gore Radoslav Stojanović danas je pred sudijama Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) izjavio da bosanskohercegovačka strana nije uspjela dokazati navode o počinjenom genocidu nad muslimanskim stanovništvom u BiH.

“Srbija i Crna Gora nisu odgovorne za djela koja su počinjena u BiH i, u svakom slučaju, nije bilo genocida”, zaključio je Stojanović u današnjoj završnici prvog dijela usmenog obraćanja u procesu koji je BiH pokrenula protiv SCG za genocid.

Jedini proces u kojem je Haški tribunal (ICTY) utvrdio genocid, i to na dijelu teritorije BiH, je Srebrenica (proces protiv generala Krstića) kazao je Stojanović, ali, dodao je, namjera SCG o genocidu nije dokazana.

On je protekli rat u BiH okarakterizirao kao rat za sticanje teritorija, što je, prema njegovom zaključku, potvrđeno i mirovnim sporazumom u Daytonu, kada je dato “teritorijalno razgraničenje zaraćenim stranama”.

S Daytonskim ugovorom, u Bosnu i Hercegovinu vraćen je dosad uspješno održani mir.

“Da je cilj bilo uništenje jednog od naroda, mirovni sporazum ne bi bio potpisan i takav mir se ne bi mogao održati”, riječi su Radoslava Stojanovića. Republika Srpska, prema njegovim navodima, nije bila pod kontrolom tužene strane i ona je kasnije priznata kao neovisan entitet.

Od podnošenja bosanskohercegovačke tužbe prošlo je 13 godina, podsjetio je Stojanović, i za to vrijeme srušen je režim Slobodana Miloševića, a SCG pokušava svim silama postići demokratizaciju. Pritom, ima dobre odnose s BiH i slaže se s tim da treba utvrditi istinu.

“Ali, mi ne možemo prihvatiti verziju istine koju u pismenim podnescima predstavlja BiH”, izjavio je Stojanović i dodao da, kada se govori o događajima i periodu na koji se odnosi bosanskohercegovačka tužba, treba uključiti i Hrvatsku, kao treću stranu.

Stojanović je negirao da promjena državnog imena Savezne Republike Jugoslavije 2003. godine ima ikakve veze s pokušajem izbjegavanja odgovornosti i postupkom koji se trenutno vodi u Haagu.

Prema njegovim riječima, to je učinjeno isključivo u kontekstu domaćih političkih prilika i razloga u državi (sadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori).

Stojanovićevim izlaganjem, u Međunarodnom sudu pravde u Haagu danas je okončana prva faza usmene rasprave u ovom procesu. U narednoj fazi, predviđeno je saslušanje svjedoka i eksperata.