Haag
0

Stojan Župljanin se izjasnio da nije kriv

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stojan Župljanin je pred Vijećem Tribunala u Haagu negirao navode optužnice koja ga u 12 tačaka tereti za zločine počinjene na području Bosanske krajine. Statusna konferencija na kojoj će biti određen početak suđenja, zakazat će se u roku od 120 dana od izjašnjenja o krivici.

"Želim i ovom prilikom istaći - i to ću isticati tokom cijelog postupka - da sam beskrajno nesrećan što je došlo do rata u BiH, i da je bilo u mojoj moći da ga zaustavim, ne bi ga ni bilo. Nužno je da svi izvučemo pouku, svjesni da jedni s drugima moramo i možemo da živimo bez želje za osvetom i dominacijom. Želim da se provede cijeli postupak zbog istine i pomirenja, i zbog toga se izjašnjavam da nisam kriv", rekao je Stojan Župljanin, javio je u ponedjeljak BIRN-JUSTICE REPORT.

Župljanin, koji se donedavno skrivao, negirao je svoju ulogu u nizu zločina, među kojima su istrebljenje, ubistva, mučenja, okrutno postupanje i deportacija Bošnjaka i Hrvata s prostora Bosanske krajine, između ostalog iz Kotor-Varoši, Banje Luke, Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Novog.

Prema navodima optužnice, Župljanin je u toku rata bio komandant Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci, član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK), te od 1994. godine savjetnik predsjednika RS-a za unutrašnje poslove.

Po međunarodnoj potjernici koja je raspisana prije devet godina, Župljanina su 11. juna ove godine u stanu u Pančevu uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Tužilaštvo u Haagu je 15. jula podnijelo prijedlog za proširenje optužnice protiv Župljanina, te njeno spajanje s optužnicom koja tereti Miću Stanišića. Odluku o ovom prijedlogu Sud još nije donio. Stanišić je bio ministar unutrašnjih poslova RS-a, te, prema navodima optužnice, direktno nadređen Župljaninu. Nakon što je u martu 2005. godine negirao svih 10 tačaka optužnice za zločine protiv čovječnosti, Stanišić na slobodi čeka početak suđenja.