BiH
0

Stočari u Lijevču polju napuštaju proizvodnju

FENA
Suočeni s problemima koje je izazvala ovogodišnja suša, konstantni rast cijena goriva i stočne hrane, stočari u Lijevče polju tvrde da su dovedeni u bezizlaznu situaciju.

"Na rubu smo propasti", ističu i napominju da će mnogi potpuno prekinuti proizvodnju.

Slab prinos kukuruza ostavio je farmera Jasmina Grgića iz Rovina kod Laktaša bez stočne hrane, pa će, kaže, smanjiti proizvodnju.

"Ne znam kako ovu godinu da završim", priča Grgić i ističe da se poljoprivrednici više ne mogu boriti sami i bez interventne pomoći entitetske vlasti.

Predsjednik Uzgajivača svinja u Republici Srpskoj Mišo Maljćić i pored ove situacije savjetuje proizvođačima da ne prodaju svinje po sadašnjim cijenama.

Ipak, potvrđuje da je ovo nezapamćeno nepovoljna situacija u zadnjih 20 godina za uzgajivače stoke.

"Proizvodnja jeste nerentabilna, imajući u vidu cijenu žitarica i smanjene prinose", precizira Maljćić.

Nakupci stoke jedini bi mogli profitirati i to obaranjem cijene kako bi napravili tzv.ekstra profit.

Stočari stoga od vlasti u RS-u očekuju da će biti oslobođeni plaćanja obaveza po osnovu preuzetog regresiranog džubriva, te da će se na nivou BiH postići dogovor o uvođenju tzv.plavog dizela za predstojeću jesenju sjetvu.

Za sutra je najavljena posebna sjednica entitetske vlade o zahtjevima poljoprivrednika da im se pomogne u sanaciji šteta nastalih usljed suše, ali premijer Aleksandar Džombić nije najavio veće rasterećenje obaveza ratara, već da će samo biti prolongiran rok za plaćanje regresiranog đubriva do 1. ili 31. marta.