BiH
0

Stočari ne žele skloniti stada sa javnih površina, najavljene prijave

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Komunalna inspekcija Općine Novi Grad Sarajevo uz pomoć Policijske uprave Novi Grad Sarajevo već dva dana radi na sprečavanju nelegalne prodaje stoke na javnim površinama u blizini raskrsnice u Buča Potoku i zgrade Suda BiH na Otoci. No, na terenu imaju mnogo problema.

Nakon što su inspektori i policija sa javnih površina u subotu uspjeli ukloniti desetak prodavača sa stokom namijenjenom za kurbane, već u nedjelju neki od njih vratili su se na prvobitnu lokaciju, nastavljajući sa prodajom.

"Veliki problem predstavljaju stočari koji ne žele svoju stoku ukloniti sa javne površine, služeći se raznim manipulacijama i tvrdeći kako nemaju gdje sa njom. S obzirom na to da stoka koja se prodaje na javnim površinama nije veterinarski pregledana te da se za prodate kurbane ne izdaju nikakavi računi, u rješavanje ovog problema trebale su se uključiti i Kantonalna veterinarska i tržišna inspekcija. Nažalost, u ovoj borbi sa nelegalnom prodajom, naša komunalna inspekcija ostala je sama. Ni podrška policije nije bila dovoljna kako bi se nelagalni prodavači stoke uklonili sa javnih površina. Neki od njih još uvijek vrše prodaju na zakonom zabranjenim mjestima", istaknuto je u saopćenju pres službe Općine Novi Grad.

Protiv nelegalnih prodavača, koje je komunalna inspekcija Općine Novi Grad Sarajevo tokom kontrole zatekla na javnoj površini, bit će podnesene prijeve.

Građane se još jednom upozoravaju da stoka koja se prodaje na javnim površinama nije veterinarski pregledana te da postoji opasnost od bruceloze i drugih oboljenja.