BiH
43

Što više mladih iz dijaspore vratiti u BiH

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas su otvoreni 2. susreti mladih bh. dijaspore u organizaciji Centra za društveno obrazovanje mladih (CDOM).

Otvaranju manifestacije, koja je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, prisustvovao je predsjednik CDOM-a Hilmija Arnautović, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Mustafa Jahić, te mladi iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Češke, Danske, Francuske, Švicarske, Kanade, Njemačke, SAD-a i drugih zemalja.

Predsjednik CDOM-a Arnautović u izjavi za medije podsjetio je kako će ovogodišnji Susreti mladih bh. dijaspore kao i protekle godine biti održani u Sarajevu, Visokom i Mostaru.

"U okviru ovogodišnjih susreta, s jedne strane imamo predavanja i radionice, a s druge posjete kulturno-historijskim znamenitostima Sarajeva, Visokog i Mostara", kazao je Arnautović.

Cilj ovog projekta je pružiti mladima u dijaspori jedan dobar projekat na koji se uvijek mogu odazvati, iskazati svoje mišljenje ili eventualne probleme, rekao je Arnautović, dodavši da je u isto vrijeme cilj ponuditi mladima jedan kvalitetan sadržaj na osnovu kojeg će moći aktivno se uključiti u sve društvene tokove u BiH.

"Naš cilj je da smanjimo broj dijaspore na način da što više mladih iz dijaspore vratimo u BiH, jer su naši mladi u dijaspori veoma dobro obrazovani, imaju nova iskustva koja treba prenijeti u BiH. Zato ih ovakvim projektima želimo pridobiti, dovesti u BiH i pružiti jedan prostor u kojem će moći slobodno djelovati", kazao je Arnautović.

Dodavši da pošto je poznato da postoji dosta prepreka u BiH kada je u pitanju privredni sektor, Arnautović je rekao da će jedna od tema ovogodišnjih susreta biti "kako pokrenuti biznis u BiH".

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Mustafa Jahić, poželio je dobrodošlicu mladima bh. dijaspore te im poželio uspješan rad tokom ovogodišnjih susreta.

Jahić je posebno istakao svoje zadovoljstvo zbog velikog broja mladih na susretima bh. dijaspore kao i onih iz BiH koji se zajedno bore na izgradnji boljeg, kvalitetnijeg i uspjesnijeg društva. 

Ovogodišnji Susreti mladih bh. dijaspore trajat će do 18. augusta.