Nikola Špirić
0

Što prije ispuniti obaveze za liberalizaciju viznog režima

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić održao je danas sastanke s nadležnim interresornim radnim grupama u nastojanju da se ubrzaju aktivnosti na ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Pomenute se aktivnosti posebno odnose na borbu protiv korupcije i razmjenu podataka iz policijskih evidencija u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Špirić je od članova radnih grupa zatražio da ulože dodatni napor kako bi se došlo do kompromisnih rješenja i posao priveo kraju. Podsjetio je da sve obaveze moraju biti ispunjene do kraja ovog mjeseca kako bi Evropska komisija izvršila evaluaciju spremnosti za ukidanje viza.

Današnjim sastancima Međuresorne radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv korupcije, Akcionih planova za provođenje Strategije i Prijedloga zakona za uspostavljanje tijela za borbu protiv korupcije, te Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga rješenja za adekvatan model razmjene podataka iz policijskih evidencija u BiH, prisustvovao je i šef delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kurkulas, na Špirićev poziv.