Stefan Feller
0

'Što prije imenovati Đonkovog nasljednika'

SRNA
Šef Policijske misije EU komesar Stefan FelLer pozvao je vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) da što prije imenuju novog komesara kantonalne policije nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smijenio Himzu Đonku.

Feller je istakao da je danas u Mostaru pozvao ministra unutrašnjih poslova HNK Zorana Krešića da ovo imenovanje shvati kao prioritet u narednim danima.

Pozdravljajući odluku Vlade HNK koja je preduzela hitne korake i imenovala vršioca dužnosti policijskog komesara Amira Begića, Feller je rekao da se posao imenovanja novog direktora može završiti u roku od mjesec dana.

"Stoga EUPM poziva i članove Nezavisnog odbora da svoj posao odrade brzo'', rekao je Feller danas u Mostaru gdje se sastao Krešićem i Begićem.

Istakavši da je policija u Mostaru dokazala da je sposobna i pouzdana, on je naglasio da će EUPM pomoći policiji HNK.

"Policija sada traži smirenu odluku političara o njenom vođstvu. Današnji sastanak je važan za EUPM kako bi se raspravilo o ovim pitanjima, te se napravio nacrt buduće saradnje policije HNK-a i EUPM-a", izjavio je Feller.

On je dodao da će izaslanike EU u petak, 12. juna, u Sarajevu izvijestiti o situaciji u Mostaru.

''Više puta smo izrazili strah zbog prakse imenovanja i popunjavanja upražnjenih pozicija... Ministar i vršioc dužnosti komesara uvjerili su me danas da će zajedno raditi kako bi izgradili povjerenje u rad policijske uprave", rekao je Feller nakon sastanka.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smijenio je u ponedjeljak, 8. juna, policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona Himzu Đonku i Radislava Jovičića sa pozicije koju je vršio u Agenciji za istrage i zaštitu zbog antidejtonskih aktivnosti, uključujući i prijetnje licima pod međunarodnom zaštitom.

Đonko je instruisao druga lica da upućuju fizičke prijetnje licima pod međunarodnom zaštitom, uključujući i osoblje OHR-a, sa namjerom da opstruiše istragu oko njegove zloupotrebe položaja, saopšteno je iz OHR-a.