CCI
0

Što prije imenovati direktora fonda za zaštitu okoliša FBiH

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su danas Vladu Federacije BiH i resorne ministre da što prije imenovanjem direktora deblokiraju rad Fonda za zaštitu okoliša FBiH i ubrzaju proceduru donošenja provedbenih propisa iz te oblasti.

U saopćenju za javnost CCI-a upućena je kritika nadležnim vlastima i resornim ministarstvima što niko od njih nije najavio adekvatne aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite okoliša.

Ocjenjuje se da u Bosni i Hercegovini, koja se guši od svakojakog otpada, indolentnost i nebriga vlasti prema okolišu doživljavaju vrhunac.

Nebriga prema okolišu popraćena je i nedonošenjem bilo kakvih poteza kojima bi se omogućilo donošenje neophodnih politika za reguliranje upravljanja ambalažnim otpadom te otvorio prostor za razvojne projekte, zapošljavanje i sredinu zdraviju za život.

U CCI-u podsjećaju da imenovanje direktora spomenutog fonda Vlada FBiH odgađa već pet godina.

"Čini se da Vladi Federacije BiH novac nije potreban, da zapošljavanje nije prijeko potrebno, jer oko šest miliona KM akumuliranih na računu Fonda i dalje ostaje neiskorišteno, dok se u isto vrijeme propuštaju prilike za dodatnim prihodima u iznosu od nekoliko miliona KM godišnje, kao i prilike za otvaranjem novih radnih mjesta", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se Međunarodni dan zaštite okoliša u svijetu obilježava različitim aktivnostima. Tu su ulične parade, koncerti, takmičenja u školama, akcije pošumljavanja, promoviranje reciklaže, akcije čišćenja rijeka i okoliša, i mnoge druge.

Kao dobar primjer CCi navodi susjednu Republiku Hrvatsku, u kojoj plan prihoda Fonda za zaštitu okoliša Hrvatske za ovu godinu iznosi oko 380 miliona KM, dok je planirani suficit oko 44 miliona KM.

U posljednje četiri i po godine u Hrvatskoj je prikupljeno 2.811.793.835 jedinica ambalažnog otpada. U istom periodu Fond je odobrio i ugovorio više od milijardu KM za 2.376 projekata, dok će za projekte i programe zaštite okoliša Fond RH u ovoj godini izdvojiti oko 70 miliona KM.