Mašić i Magazinović u Briselu
0

Što hitnije formirati proevropsku vladu

FENA
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i zamjenik šefa kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović, ujedno i članovi Predsjedništva SDP-a, borave u posjeti Briselu, gdje su se u Direktoratu za proširenje EU sastali sa direktorom za Balkan Pierreom Mirelom i šefom odjela za BiH Paolom Pampaloni.

Sagovornici su se saglasili da je u Bosni i Hercegovini neophodno što hitnije formirati proevropski orjentiranu vladu okupljenu oko konkretnog programa, a koja će u vrhu svojih prioriteta imati ubrzanje evropskog i NATO puta naše zemlje.

Kako je saopćeno iz SDP-a BiH, sagovornici su se osvrnuli i na zakazani nastavak konstituirajuće sjednice Parlamenta BiH na kojoj treba biti izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma.

Prema mišljenju članova rukovodstva SDP-a, sjednica zakazana za petak će biti još jedna prilika da se stekne uvid u to ko želi, a ko ne želi uspostavu vlasti i normalno funkcioniranje institucija na nivou države BiH.

Poseban akcent u razgovoru je stavljen na ispunjenje uvjeta za podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status za članstvo u EU, odnosno na aktivnosti na usvajanju zakona o popisu, zakona o državnoj pomoći i implementaciji presude Sejdić - Finci.

Magazinović i Mašić su istakli punu spremnost SDP-a da na konstruktivan način učestvuje u ispunjavanju uvjeta za kandidatski status BiH, te istakli da je već potrošeno i previše vremena da bi se i dalje odugovlačilo s ovim, za BiH, izuzetno važnim procesom.

Razgovarajući o rezultatima nedavne posjete visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton, zajednički je konstatirano da Milorad Dodik što prije treba ispuniti obećanje koje je dao najvišim zvaničnicima EU, a što podrazumijeva ukidanje odluke o referendumu i zaključaka donijetih tim povodom od Narodne skupštine RS-a.

Mašić i Magazinović su informirali sagovornike o aktivnostima svih vlada koje predvode potpisnici Platforme, konstatirajući da bi bilo dobro ukoliko bi se želja za rješavanjem nagomilanih problema, zalaganje, napori, kao i ukupna pozitivna atmosfera u ovim vladama prenijela i na buduću vlast na nivou BiH.

Predstavnici EU dali su punu podršku iskazanoj namjeri i postojanju političke volje u FBiH za iskorjenjivanje svih oblika segregacije i diskriminacije u obrazovanju, kao i za započeti proces depolitizacije obrazovanja, te istakli svoju spremnost da se i institucije EU uključe u ove aktivnosti i pruže konkretnu pomoć, saopćeno je iz SDP-a.