Fotografisao se sa građanima
1

Stjepan Mesić obišao kulturne i vjerske institucije u Zenici

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Stjepan Mesić, bivši predsjednik SFRJ i Republike Hrvatske posjetio je kulturne i relgijske institucije u Zenici.

Prva institucija na spisku za obilazak bio je Muzej grada Zenice, gdje su ga domaćini upoznali sa arheološkim ostacima koji su vezani za Bosnu i Hercegovinu i Zenicu.

Nakon što se upoznao sa arheološkim ostacima, pogledao je i improvizovane sobe u kojima su predstavljeni stari alati, zanati i načini ukrašavanja bosanskih kuća godinama daleko.

Mesić je posjetio i Sultan-Ahmedovu džamiju gdje ga je dočekao tamošnji imam Enes Beganović, koji ga je upoznao sa historijom objekta.

Nakon muzeja i džamije, kratko je posjetio i Sinagogu, a potom se uputio u pravoslavnu i katoličku crkvu.

Pri izlasku iz auta i odlaska do institucija, veliki broj prolaznika je dovikivao da Balkan nikada neće imati predsjednika kao što je bio on. Mnogi od njih su izrazili želju da se fotografišu sa Mesićem, na šta je on i pristao.

Za večeras je zakazana otvorena panel diskusija sa polaznicima Političke akademije. Sutra će Mesić ići na panoramsko razgledanje Zenice, šetnju gradom, te u kratke posjete stadionu, radnoj zoni, Areni...

Mesićeva trodnevna posjeta završava posjetom kuli u Vranduku, gdje će popiti kafu i razgovarati sa novinarima o svojim impresijama boravka u Zenici. Oko 14 sati planiran je povratak u Zagreb.