BiH
0

Stjepan Mesić danas u Sarajevu

SRNA
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić danas će se u Sarajevu sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, te članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Protokolom posjete hrvatskog predsjednika predviđeni su i susret sa visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU Valentinom Inckom, te posjeta Savjetu za regionalnu saradnju (RCC).

Kako je najavljeno iz RCC-a, Mesić će posjetiti Sekretarijat Savjeta kako bi istakao podršku organizaciji i važnost koju Hrvatska pridaje regionalnoj saradnji.

U saopštenju se navodi da će posjeta Mesića biti prilika da se više nauči o sadašnjem i budućem doprinosu Hrvatske jačanju regionalnih veza u Jugoistočnoj Evropi, te da se hrvatski predsjednik bliže upozna sa projektima i aktivnostima Sekretarijata RCC-a i njegovom strukturom.

Mesić će se sastati sa generalnim sekretarom RCC-a Hidom Biščevićem i osobljem Sekretarijata, ambasadorima zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) akreditovanim u BiH i predstavnicima BiH, a poziv da prisustvuje sastanku upućen je i gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu.

Iz Mesićevog kabineta najavljeno je da će hrvatski predsjednik na prvoj od niza planiranih tribina Bošnjačkog instituta u Sarajevu govoriti o temi "Zemlje kandidati za EU moraju se mijenjati, ali se mora mijenjati i Unija sama".

Mesić u Sarajevo dolazi na poziv Bošnjačkog instituta i predsjednika Upravnog odbora Instituta Zlatka Lagumdžije, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Hrvatske.