Oaza zelenila u Sarajevu
0

Stižu novi stanovnici u Pionirsku dolinu

Sarajevo-x.com
Izgradnja zvjerinjaka u zoološkom vrtu u Pionirskoj dolini gdje će biti smješteni novi stanovnici jaguar i lavovi biće završena do kraja godine, kazao je za portal Sarajevo-x.com Esad Tajić, upravnik Pionirske doline.

Za izgradnju ove nastambe Vlada Kantona Sarajevo izdvojila pola miliona KM, dok će životinje biti nabavljene zahvaljući donaciji iz Mađarske.

“Nastamba će biti izgrađena po svim evropskim standardima. Životinje će imati trkalište, veliki travnati dio, jezerce, što je njima prirodni ambijent. Dio nastambe će biti u staklu kako bi posjetioci sa bezbjedne udaljenosti mogli posmatrati životinje", ističe Tajić.

U planu je i obogaćivanje zoološkog vrta ptičarnikom, u kojem će se nalaziti više vrsta papagaja, kao i dijelom za akvaristiku.

“Zahvaljujući nabavci majmuna od prošle godine za 40 posto povećan je broj posjeta ovoj najljepšoj zelenoj oazi u Sarajevu”, kaže Tajić, dodajući da će Park učiniti sve da se ovaj broj u narednom periodu udvostruči, jer KJKP Park svakodnevno radi na poboljšanju standarda u Pionirskoj dolini.