BiH
13

Stipendije za školovanje u Italiji

SRNA
Ambasada Italije u Sarajevu dodjeljuje državljanima BiH i državljanima Italije nastanjenim u BiH stipendije koje finansira Italijanska vlada za školovanje u Italiji tokom akademske 2014/2015. godine.

Iz Ambasade Italije u BiH saopšteno je da je za dobijanje stipendije neophodno poznavanje italijanskog jezika, a namijenjene su za ona lica koja namjeravaju studirati ili obaviti istraživanje u Italiji pri nekoj od institucija kao što su univerziteti, akademije, konzervatorijumi, instituti za restauraciju, naučno-istraživački centri i laboratorije, Nacionalna škola za kinematografiju, biblioteke, arhivi, muzeji i druge vladine institucije.

Kandidati za stipendije Vlade Italije zainteresovani za pohađanje kratkih kurseva italijanskog jezika u trajanju od jednog do tri mjeseca obavezni su poznavati samo osnove italijanskog jezika.

Za stipendije kratkog trajanja za usavršavanje jezika mogu aplicirati i profesori italijanskog.

Kandidat treba aktivirati vlastiti nalog na web-stranici http://borseonline.esteri.it, putem koje će popuniti i poslati online formular zahtjeva za stipendiju.

Prilikom slanja obrasca potrebno je unijeti važeći identifikacioni dokument (lična karta ili pasoš) na kojem se jasno vide lični podaci, fotografija i rok važenja.

Krajnji rok za slanje elektronskih formulara je 28. maj do 12.00 sati.

Dodatne informacije mogu se dobiti na ovom linku ili pri Kancelariji za kulturu Ambasade Italije u Sarajevu /telefon 033/218021/2 i 203960/1, lokal 132, ili putem e-mail adrese [email protected].