BiH
0

Stipendije za devet bh. postdiplomaca

FENA
Delegacija Evropske komisije u BiH sa Agencijom za državnu službu i Direkcijom za evropske integracije organizirala je danas u Sarajevu potpisivanje ugovora sa devet studenata-državnih službenika, koji će pohađati postdiplomski studij na University of the West of England u Bristolu u akademskoj 2007./2008. godini.

Sredstva za finansiranje ovog postdiplomskog studija je osigurala Evropska unija.

Pravo prijave na javnom konkursu su imale osobe sa VII stepenom stručne spreme i pripravnici koji su zaposleni u institucijama BiH, entiteta i Brčko Distrikta mlađi od 45 godina koji vrlo dobro vladaju engleskim jezikom.

Zainteresirani su se mogli opredijeliti za specijaliziranje u oblastima evropskog prava, evropskih integracija ili reforme javne uprave, a u cilju obrazovanja većeg broja stručnjaka za evropske integracije koji će raditi na poslovima približavanja BiH Evropskoj uniji.

Nakon provedenog konkursa, odabrani su studenti/državni službenici iz institucija BiH i entiteta: Vanja Rabota (Sekretarijat Predsjedništva BiH), Ivana Šaravanja (Sekretarijat Predsjedništva BiH), Nebojša Regoje (Ministarstvo vanjskih poslova), Dejan Radić (Uprava za indirektno oporezivanje BiH), Branka Klarić (Republička uprava civilne zaštite RS-a), Hamid Suljović (Federalno ministarstvo prostornog uređenja), Blaženka Prskalo (Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta), Selma Arapović (Federalno ministarstvo prostornog uređenja) i Jasmin Pilica (Parlament Federacije BiH).

Stipendisti su po završetku studija obavezni provesti najmanje tri godine na radu u javnoj administraciji, ali ne neophodno u istoj instituciji ili na istom nivou javne administracije, s ciljem unapređenja rada institucije i prenošenja stečenih znanja i iskustava.

Direktor Agencije za državnu službu BiH Jakob Finci je ovom prilikom istaknuo da ovi mladi ljudi, državni službenici, u narednih godinu dana treba da nauče sve ono što će olakšati BiH da „lako i glatko uđe u EU“.

"Vaš zadatak je da za ovu školsku godinu naučite što više. Kad se vratite, sljedeće tri godine ćemo iz vas da izvučemo sve ono što ste naučili dosada u životu, a naročito ono što naučite ovu posljednju godinu na bristolskom univerzitetu“, kazao je Finci.

Šef operativnog odjela za pravosuđe, unutrašnje poslove i javnu upravu i v.d. šefa odjela operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Ferdinand Kopp je kazao kako je veoma zadovoljan što Evropska komisija, zajedno sa Agencijom za državnu službu i Direkcijom za evropske integracije nastavlja s podrškom postdiplomskom studiju evropskih integracija za bh. državne službenike.

“Možemo slobodno reći da je ovaj postdiplomski studij postao određena tradicija. Kao zemlja sa evropskom perspektivom, BiH treba kvalificirane eksperte koji će pokrenuti proces integracija naprijed”, kazao je Kopp.

Pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH Darija Ramljak je istaknula da je specifičnost jednog ovakvog programa i u tome što ove osobe neće samo naučiti nego će i upoznati mnoge mlade ljude kako iz zemalja u tranziciji, tako i iz zemalja EU.

"Iskreno se nadam kada se vi vratite dogodine, da će BiH do tada imati potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da ćemo krenuti u novu, kvalitetnu fazu odnosa implementacije i eventualne aplikacije za članstvo. Dakle, to su sve izazovi pred vama“, kazala je Ramljak zaželivši stipendistima puno uspjeha.