BiH
0

Stipendije Vlade SAD-a za postdiplomce i doktorante

FENA
Predstavnici odjela za Odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu danas su u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu prezentirali Fulbright i Hubert H. Humprey stipendije za školsku 2009./2010. godinu.

Stipendije su namijenjene za postiplomce i doktorante a programi predviđaju pune stipendije u trajanju od deset mjeseci do tri godine.

"Cilj je animiranje diplomanata i onih koji već rade u struci da odu u SAD i nauče što više o američkom programu obrazovanja kako bi ta iskustva mogli primijeniti u BiH", kazala je medijima koordinatorica za akademsku razmjenu odjela za Odnose s javnošću ambasade SAD-a Goranka Cop Henegar.

Fulbright stipendija odnosi se na buduće doktorante iz nekoliko oblasti nauke i tehnologije: aeronautiku, inžinjerstvo, astronomiju, hemiju, geologiju, fiziku, zaštita životne sredine, a aplikanti moraju biti bh. državljani te imati akademsko iskustvo u nauci kako bi kroz 36 mjeseci dobili zvanje doktora nauka.

Hubert H. Humphrey program predviđa 10-mjesečnu stipendiju za profesije vezane za društvene nauke: komunikacije, ekonomiju, finansije, bankarstvo, pravo, menadžment, te regionalno i urbano planiranje.

Svi zainteresirani više informacija kao i načine apliciranja mogu pronaći na stranici www.sarajevo.usembassy.gov.

Prijave se mogu predati od 15. maja do 31. augusta.