BiH
0

Stipendije učenicima i studentima iz Srebrenice

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je Ministarstvu finansija i trezora BiH zahtjev za prijenos novog iznosa sredstava Općini Srebrenica za realizaciju programa razvoja, obrazovanja, zadržavanja i privlačenja kadrova.

Prema procedurama o korištenju sredstava za realizaciju Operativnog plana oporavka i razvoja Srebrenice, 119.004 KM iz budžeta institucija BiH doznačuje se Općini Srebrenica za stipendiranje šest učenika i 27 studenata iz ovog grada, te odrađivanje pripravničkog staža za deset osoba.

Kako je saopćeno iz Halilovićevog kabineta, desetomjesečne stipendije dobit će učenici Srednjoškolskog centra u Srebrenici Adisa Gušić, Salko Gušić, Naser Habibović, Jelena Milosavljević, Jelena Jovičić i Jovana Ilić.

Također, deset mjeseci stipendiju će dobijati studenti iz Srebrenice Alema Kumrić, Nejra Siručić, Andrea Đurišić, Kosa Milosavljević, Almasa Salihović, Sabera Mujić, Emina Maksumić, Velibor Rankić, Marija Mitrović, Rajka Rankić, Elvedina Mujić, Bojana Milinković, Jelena Bjelica, Senada Smajlović, Senad Halilović, Danka Đurović, Emina Mujić, Nikola Šakota, Bojana Jandrić, Miljana Zamfirović, Anita Livopoljac, Slađana Ćetković, Mladenka Vasić, Biljana Rakić, Vinka Zekić, Krstinja Šakota i Selma Mustafić.

Iz ovih sredstava bit će omogućeno Emini Mujić, Ljiljani Stevanović, Branki Milosavljević, Darku Iliću, Elmi Nezirović, Bogdani Vasiljević, Dejanu Gvozdenoviću, Snežani Maksimović, Vesni Jevtić i Nadi Božić da odrade pripravnički od šest do 12 mjeseci u organima, institucijama, privrednim ili vanprivrednim organizacijama na području Srebrenice.

Osim prezentiranih aktivnosti, nadležna tijela Vijeća ministara BiH i Općine Srebrenica aktivno rade na realizaciji ukupnog iznosa od deset miliona KM iz budžetskih rezervi za oporavak i razvoj Srebrenice.

Višestruke koristi ostvaruju se kroz ovaj projekt, a osim direktne pomoći na terenu, projekt karakteriziraju i efekti u vezi sa osposobljavanjem općinskih kapaciteta za buduće realiziranje ovakvih i sličnih projekata.

U cilju zakonitosti trošenja sredstava formirana je Komisija za praćenje i provođenje procesa javnih nabavki i utroška finansijskih sredstava po programu oporavka i razvoja Srebrenice čiji je predsjednik ministar Halilović.