BiH
0

Stipendije i priznanja najboljima iz fizike, matematike i informatike

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Sarajevu su danas tokom manifestacije ''Znanjem u budućnost'' dodijeljena priznanja i stipendije za 44 talentirana učenika osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na federalnom, državnom ili olimpijskom takmičenju iz fizike, matematike ili informatike.

Organizator manifestacije, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, time je na hiljadu i stotinu povećao broj stipendista koje od 2007. godine podržava u različitim projektima.

Priznanja su dodijeljena i najuspješnijim nastavnicima, profesorima, osnovnim i srednjim školama te stručnim udruženjima koji pripremaju učenike za takmičenje.

Uime nagrađenih, učenik Hadžem Hadžić, osvajač više priznanja, rekao je da su stipendije i plakete njemu i ostalim učenicima podsticaj za buduće uspjehe na takmičenjima.

Uime organizatora manifestacije, federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić je rekla da je cilj kvalitetan pomak u razvoju nauke i naučne misli.

Manifestaciji je prisustvovao i član Predsjedništava BiH Haris Silajdžić, a on je izjavio da Bosni i Hercegovini, posebno u trenutnoj situaciji, obrazovanje mora biti prioritet.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović koji je, kako je rekao prekinuo privremeno učešće na sjednici Federalne vlade da bi prisustvovao ovom događaju, prenio je Vladino opredjeljenje da ukaže na značaj obrazovanja i na značaj najboljih među najboljima kako bi oni dali primjer svima ostalim.

Dodijeljene stipendije su simbolične, ali treba ih nastaviti, izjavio je premijer i dodao da nagrađenim talentima treba omogućiti da budu u funkciji ove države.