BiH
0

Stiglo 125 tona pomoći u Bosanski Šamac iz Njemačke

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U opštinu Bosanski Šamac danas je dopremljeno 125 tona humanitarne pomoći iz njemačkog grada Schwäbisch Gmünda.

Čelnik ovog njemačkog grada Arnold Richard, koji je doputovao u Bosanski Šamac, kaže da se pomoć sastoji od hrane, vode, sredstava za dezinfekciju, te kompjutera za opštinsku administraciju i Dom zdravlja.

On je naveo da je Schwäbisch Gmünd do sada slao kratkotrajnu pomoć za Bosanski Šamac, koja će i dalje stizati, a da će, nakon sagledavanja kompletne situacije, biti dogovorena i dugotrajna pomoć.

"Šamac je dugogodišnji prijatelj Schwäbisch Gmünda, gdje živi veliki broj Šamčana", rekao je Richard i dodao da se, nakon što je na njemačkoj televiziji vidio razmjere katastrofe u Šamcu, odmah angažovao na prikupljanju pomoći.

Richard kaže da je na Sajmu biljaka u Schwäbisch Gmündu, koji dnevno obiđe 20.000 posjetilaca, upoznao građane sa katastrofalnim poplavama u Šamcu i pozvao ih da pomognu ovoj opštini.

On kaže da je u Šamac ranije iz Schwäbisch Gmünda dopremljeno 100 tona pomoći.

"Bosanskom Šamcu smo obezbijedili kratkotrajnu pomoć, koja će još stizati, dok ćemo dugotrajno pomagati Domu zdravlja i vrtiću u ovoj opštini, a nakon obilaska terena vidjet ćemo šta je još neophodno", rekao je Richard i dodao da posebno želi da pomogne djeci i starijim.

On je zahvalio načelniku opštine Bosanski Šamac Savi Miniću, jer konvoj sa humanitarnom pomoći nije imao problema prilikom prelaska granice.

Vlasnik firme "Tri kralja" u Schwäbisch Gmünda Klaus Fischer najavio je da će njegova firma dopremiti u Šamac 20 dječijih soba.