Povodom izmijenjene mape Evrope
0

Stiglmayer: Ovo je neozbiljno, sumnjam da su to radili stručnjaci

FENA
"Ovo je neozbiljno i sumnjam da su to radili ikakvi stručnjaci, bilo da su ruski ili iz američke CIA-e", riječi su kojima je Alexandra Stiglmayer, ekspertica u Evropskoj inicijativi za sigurnost, prokomentirala za agenciju Fena mapu Evrope 2035. godine, koju su, kako prenose mediji, sačinili ruski eksperti na osnovu dokumenata američke CIA-e, ruske obavještajne službe i još nekoliko izvora.

Procjene ruskih eksperata su da će tada mapa Evrope izgledati drukčije nego danas a kao dio tog procesa, da će Bosna i Hercegovina nestati, podijeljena između Srbije i Hrvatske. Ruski eksperti takvu procjenu izvode na osnovu dokumenata američke CIA-e i ruskih službi, objavljeno je.

"Ovo su 'šta ako' igre - šta ako bi svaki pokret za autonomiju rezultirao nekom novom nezavisnom državom, šta ako bi se neke velikonacionalne i irendestičke aspiracije ostvarile?

Ovakva Evropa se ne bi ostvarila bez rata i krvoprolića. To naročito važi za Bosnu koja bi po ovom scenariju nestala. A teško je zamisliti da bi današnja Evropa, koja ide drugim pravcima, mogla dozvoliti i potonuti u takve ratove", komentira Alexandra Stiglmayer.