BiH
0

Stigla nam je jesen, danas i narednih dana vrijeme će biti lijepo i toplo

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U nedjelju, 22. septembra, počinje jesen na sjevernoj polukugli Zemlje. U Bosnu i Hercegovinu ovo godišnje doba stiže večeras u 22 sata i 44 minuta.

Ovaj dan se astronomski naziva dan jesenjeg ekvinocija ili jesenje ravnodnevnice. Dužina dana i noći su približno jednake na ovaj datum. Jesen, koja nam donosi sve kraće dane i sve duže noći, će trajati sve do 21. decembra kad će Sunce dosegnuti najnižu tačku na nebeskoj kugli i time označiti početak zime.

Naši fotoreporteri su danas zabilježili atmosferu u Zenici i Sarajevu. Zeničani su iskoristili dan za šetnju Kamberovića poljem, pecanje ili igranje šaha.

Ugodnih 16 stepeni celzijusa koliko je pokazivao zenički displej oko 12 sati, izmamilo je djecu na igrališta. Nešto mlađi su odlučili prošetati Kamberovića poljem i odmoriti na klupama, dok su stariji uživali uz partiju šaha.

Prema riječima jednog starijeg Zeničana, današnja temperatura i vrijeme pogodne su za vanjske aktivnosti, pa je upravo zbog toga odlučio izaći vani sa svojim psom.

"Kako je posljednjih dana ili kiša ili oblačno, ne nađe se previše vremena za šetnju. Danas je i temperatura i vrijeme super za šetnju sa psom, pecanje ili nešto drugo, nadat ćemo se da će ovako ostati nekoliko dana", kazao je on.

Slično je bilo i u drugim krajevima BiH, gdje su ljudi imali priliku uživati u lijepom i sunčanom vremenu.

Kada je riječ o vremenskim prilikama u naredna tri dana, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u ponedjeljak se očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Ujutro će temperature iznositi 3-14 stepeni, dok će se dnevne kretati od 17 do 26 stepeni.

U utorak će preovladavati slične vremenske prilike s tim da će najviše dnevne temperature iznositi do 28 stepeni, a srijeda će biti za nijansu toplija, te će maksimalna temperatura na jugu zemlje biti 29 stepeni. U jutarnjim satima utorka i srijede temperatura će se kretati od 6 do 18 stepeni, što će reći da će prvi dani jeseni biti poprilično topli.