BiH
0

Stier: Centralizam i separatizam uništavaju BiH, federalizam je vodi u EU

FENA
Davor Ivo Stier
Davor Ivo Stier
Zastupnik HDZ-a u Evropskom parlamentu Davor Ivo Stier ocijenio je u ponedjeljak na Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (APET) u Briselu kako Bosna i Hercegovina stagnira na evropskom dnu.

"Razlog tome nisu ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni Srbi, niti svi građani BiH. Razlog tome su s jedne strane separatističke snage, s druge one centralističke", kazao je Stier, saopćeno je iz njegova ureda.

Stier je podržao izvjestiteljicu Doris Pack koja je amandmanom 19. naglasila važnost da se nastavi graditi evropski put BiH na principima federalizma i legitimne reprezentacije.

"Upravo je federalizam ključ za evropski put BiH. Kada sam to naglasio u svojim javnim istupima, napadnut sam s obje strane, i separatističke, i one unitarističke. Napadnut sam preko medija Republike Srpske, ali i preko radikalnih bošnjačkih medija koji su se bavili svime i svačime, a najmanje su se bavili evropskim putem BiH",rekao je Stier.

Na kraju je naglasio važnost koordinirane zajedničke politike EU prema BiH.

O stanju u BiH na Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (APET) u Briselu govorio je i hrvatski zastupnik iz redova SDP-a u Evropskom parlamentu Tonino Picula. Naglasio je kako su reforme u BiH neophodne te je pozvao političke lidere da započnu intenzivno i iskreno raditi u korist evropske budućnosti svojih sugrađana.

"Sam politički dogovor ne znači puno ako se ne dogode krupne promjene u odnosu politike i poslovne zajednice kako bi gospodarstvo postalo konkurentnije, bez opterećenja korupcijom i konfuznim zakonodavstvom. Nadam se da 2014. godina neće biti izgubljeno vrijeme, zbog dvostruke izborne godine u BiH i EU, već potvrđena prilika za sveobuhvatnu promjenu", kazao je Picula.

Kako je saopćeno iz njegova ureda za odnose s javnošću, Picula je izrazio nadu kako je s istekom 2013. godine otišlo i razdoblje pasivnog odnosa svijeta prema, kako je kazao, strukturnom urušavanju jedine balkanske države bez unutarnjeg konsenzusa o EU perspektivi.

Picula je također izrazio žaljenje što je status BiH očekivano ostao nepromijenjen budući da je zemlja kronično blokirana zbog trenutne unutarnje političke pat pozicije.

"Nažalost, i nakon nekoliko krugova razgovora koje je vodio povjerenik za proširenje Štefan Fule s liderima BiH političkih stranaka, očekivani konsenzus oko neophodnih promjena nije se dogodio i tako se zemlja našla na samom začelju onih koji aspiriraju prema EU članstvu na zapadnom Balkanu", kazao je Picula.