BiH
67

Stevandić: Rat je prošao i trebamo se pomiriti, Dan RS-a je dan kao i svaki drugi

Piše: Er. M.
Nenad Stevandić
Nenad Stevandić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je za Klix.ba nakon održavanja referenduma o Danu RS-a kako je pitanje dana entiteta potpuno banalno te da se od njega prave pitanja života ili smrti.

Stevandić je kazao kako smatra da su danas svi stanovnici BiH naučili da niko nikome ne treba ugrožavati volju i nametati svoje kulturne vrijednosti.

"To je najbolja poruka današnjeg referenduma. Ovo je bila borba protiv nasilja da se RS-u mijenja datum rođenja. Da se proglašenje RS-a desilo na bajram, mi bismo Dan RS-a slavili na bajram", rekao je Stevandić.

Ističe da je paradoksalno da sutkinja iz Makedonije koja sjedi u Ustavnom sudu BiH brani RS-u da slavi 9. januar dok se u isto vrijeme u Makedoniji slavi Ilijin dan kao dan Makedonije.

"Ovdje je izgleda sve naređeno da se radi kako bi se napravila neka vrsta incidenata i da se više zakuha. Mislim da je ovaj referendum korak ka tome da se to više ne radi i da volja naroda bude mjerilo", kazao je Stevandić.

Dodaje kako je sve ovo bilo nepotrebno počevši od apelacije člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Dan RS-a je dan kao i svaki drugi dan i potpuno je banalno pitanje datuma RS-a. Čim se od tako banalnog pitanja nastoji napraviti pitanje života ili smrti tu postoji skriveni plan za destabilizaciju", rekao je Stevandić.

Što se tiče ratnohuškačke retorike kojoj smo svjedočili posljednjih dana, Stevandić ističe da su sve to besmislene izjave političara.

"Svi su požurili buti na naslovnim stranama medija. To je postao običaj jer mi već 20 godina živimo u prošlosti. Rat je bio i prošao, svako je dobio što je mogao, trebamo se pomiriti. Svaki mogući sukob je gori od mira koji trenutno imamo", kazao je Stevandić.