Neophodne hitne mjere Vlade
1

Štete u voćarstvu u RS 43 miliona maraka

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Šteta koju su voćari u Republici Spskoj pretrpjeli u ovoj godini iznosi 43 miliona maraka.

"Voćari i voćarstvo RS-a nalaze se na rubu ponora i na korak od napuštanja te proizvodnje", upozoravaju predstavnici entitetskog Udruženje voćara.

"Mraz je ove godine nanio najveću štetu je u istoriji voćarstva koja seže u zadnjih 50 godina", naglašavaju, uz očekivanje da će Vlada RS-a uvažiti njihove argumente i riješiti na pravi način pitanje naknade šteta dodatnim izdvajanjima iz budžeta.

U suprotnom, dodaju da je voćarstvu potpisana smrtna presuda s odgodom izvršenja do marta naredne godine, bez dodatnih mjera izvršne vlasti.

Udruženje voćara RS-a ističe i da je nezadovoljno pristupom Vlade RS u saniranju posljedica elementarnih nepogoda i predloženim mjerama, ukoliko voćari i štete od mraza koje je voćarstvo pretrpjelo ne budu zasebno tretirani.

Predložene mjere Vlade RS-a voćarima, kao i ostalim poljoprivrednicima, smatraju minimalnim i simboličnim te predlažu svoje konkretne poteze.

"Riječ je o fondu Ministarstva poljoprivrede namijenjenog podsticajima u voćarskoj proizvodnji za 2012. godinu. Voćari zbog mraza u 2012. neće povući ova sredstva kao ranijih godina, jer su investicije u voćarstvu u ovoj godini desetkovane, a rod je manji za više od 80 posto", naglašavaju iz Udruženje voćara.

Na taj način, prema procjeni Udruženja voćara RS-a Ministarstvu će ostati između 7.000.000 i 8.000.000 KM i taj iznos bi mogao biti raspodijeljen voćarima u skladu s procentom štete koju su pretrpjeli.

"Navedeni iznos novca, uz otpis duga za mineralno đubrivo, bio bi najminimalniji iznos naknade štete voćarima u 2012. i bio bi u visini manjoj od 20 posto od ukupne štete, ali bi pomogao da voćarska proizvodnja opstane", ukazuju voćari.

Štete koje su pretrpjeli popisala je nadležna komisija resornog ministarstva.