BiH
0

Štete od snježnog nevremena 100 miliona KM

SRNA
Mersed Šerifović
Mersed Šerifović
Prirodna nesreća koju su prouzrokovale obilne snježne padavine i niske temperature prouzrokovale su u Federaciji BiH štetu od oko 100 miliona KM, naročito u poljoprivredi - rekao je potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mersed Šerifović.

Šerifović je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Predsjedništva stranke, izjavio da je detaljnu informaciju o posljedicama prirodne nesreće podnio potpredsjednik stranke Jerko Ivanković Lijanović koji je i ministar poljoprivrede i komandant štaba Civilne zaštite CZ FBiH.

"Predsjedništvo stranke donijelo je jednoglasno odluku da zatražimo od koalicionih partnera u izvršnoj vlasti da bude izvršen rebalans budžeta i da 30 miliona KM bude usmjereno na izmirenje šteta koje su nastale zbog prirodne nesreće" - pojasnio je Šerifović i dodao da ni CZ ni Vlada FBiH nemaju odgovor na ove štete. 

Prema njegovim riječima, ova prirodna nesreća desetkovala je poljoprivredu i rad poljoprivrednika je sveden na minimum, zbog čega će stranka tražiti da ukupna izdvajanja za poljoprivredu u FBiH u ovoj godini budu 110 miliona KM. 

Šerifović je najavio da će biti zatraženo i 10 miliona KM za podršku poljoprivrednim proizvođačima povratnicima u Republiku Srpsku. 

Predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović rekao je da se ova stranka zalaže za difirenciranu stopu poreza na dodatnu vrijednost od osam odsto za osnovne životne namirnice i 25 odsto za ostalo. 

"Sa tim mjerama u BiH bi se dodatno sakupilo 850 miliona KM. Oporezovati luksuz, rasteretiti rad i osnovne životne namirnice te rasteretiti privredu" - istakao je Lijanović. 
Komentarišući jučerašnji sastanak u Banjaluci lidera šet stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH, on je rekao da je to bio "susret takozvanih lidera" i da on ništa novo nije donio. "Kad je riječ o izmjeni Ustava BiH pozvaćemo HDZ BiH da se pridržava kreševske deklaracije" - naglasio je Lijanović, koji smatra da se nakon formiranja Savjeta ministara situacija u BiH kreće korak naprijed, a dva nazad.