Milorad Dodik u Bijeljini
0

"Štete od poplava u RS veće od pola milijarde KM"

SRNA
Bijeljina (Foto: SRNA)
Bijeljina (Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u nedjelju u Bijeljini da završetak izgradnje odbrambenog nasipa na Savi i izgradnja nasipa na Drini jedino mogu dugoročno smanjiti opasnost od poplava u RS i ogromne štete koje RS teško može da sanira, te najavio da će tražiti da taj posao bude završen u što kraćim rokovima.

"Sistem odbrane od poplava na ovom području, odnosno nasip koji brani Semberiju od izlijevanja rijeke Save, star je 30 godina, zato planiramo da 'Vodoprivreda RS' počne što je moguće prije taj segment poslova kako bi se dugoročno ovo područje zaštitilo od opasnosti koje prouzrokuje visok nivo Save", rekao je Dodik.

On je naglasio da posljednje poplave, koje su zadesile cijelu RS i njen narod, predstavljaju veliku katastrofu i to drugi ili treći put u ovoj godini na različitim mjestima.

"Štete od polava su neprocjenjive i samo u ovoj godine sigurno prelaze pola milijarde maraka", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa ministrom finansija RS Aleksandrom Džombićem, direktorom Uprave Civilne zaštite RS Milimirom Doderom, načelnikom opštine Mićom Mićićem i članovima Kriznog štaba u zgradi Skupštine opštine Bijeljina. 

Predsjednik RS je naglasio da nije sve u materijalnim štetama koje se dešavaju, jer nesigurnost koja se u takvim situacijama pojavaljuje  dodatno je opterećujuća, ali je važno da su sve javne službe djelovale pravovremeno i učinile sve što je moguće da zaustave stihiju.

"Svi su djelovali jedinstveno u okviru mogućnosti da se pomogne ugroženim ljudimo, da se evakuišu, da im se obezbijedi hrana i sve ono što im je potrebno u ovakvim situacijama. Ono što sada treba da uradimo jeste da usmjerimo pažnju na ovaj problem, saniramo štete, stanovništvo zdravstveno zbrinemo, medicinska služba mora da reaguje pravovremeno i obezbijedi da se ne pojavi nijedan slučaj bilo kakve epidemije", istakao je Dodik.

Ocjenivši da je sada neophodno nabaviti aparate za sušenje poplavljenih objekata, predsjednik RS je rekao da je već naložio da se nabavi 2.000 aparata koje će Civilna zaštita dijeliti ugroženom stanovništvu na revers, odnosno koje će koristiti dok im je to potrebno.
Dodik je najavio da će zahtjevati od "Elektroprivrede RS" da na svim prostorima, od Foče do Bijeljine  što prije omogući normalno snabdjevanje električnom energijom, dodavši da se moraju predvidjeti i neke alternativne mogućnosti za to.

On je dodao da Uprava Civilne zaštite RS ima posebnu ulogu u ovakvim situacijama i da će ostati na terenu kako bi pomogla ljudima u  sanaciji šteta, a prije svega u obezbjeđivanju ogreva, jer ugroženo stanovništvo ne smije biti ostavljeno u hladnim i vlažnim prostorijama.  

Nakon sastanka predsjednik Dodik, ministar Džombić, načelnik Mićić sa članovima Kriznog štaba posjetit će Etno selo "Stanišići", te poplavljena nasenja Dvorove, Dazdarevo, Rudine, Trnjake, nasip na Savi, Batković, Amajlije i Popove.