U 2012.
0

Šteta od privrednog kriminala u RS-u 22,1 milion KM

FENA
U Republici Srpskoj je u prošloj godini prijavljeno 698 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, što je za 5,8 posto više nego u 2011., a ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih iznosi 22,1 miliona KM.

Počinioci su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 19 miliona KM.

Međutim, u policiji RS-a su naglasiti da u ukupnoj masi materijalnih šteta nanesenih RS i pravnim osobama nisu uračunate posljedice nastupile izvršenjem krivičnih djela iz oblasti općeg kriminaliteta, kao što su: šumske krađe (485), krivična djela u vezi sa krađom električne energije (336), kao i veliki broj teških krađa, krađa, izazivanja opće opasnosti, razbojništava i razbojničkih krađa.

Po udjelu u ukupnom broju krivičnih djela izdvajaju se krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, kojih je tokom 2012. otkriveno i prijavljeno 77, što je za 43 ili 35,8 posto manje nego u 2011.

Od početka primjene Zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela, bilo je, navode iz MUPRS-a, više finansijskih istraga koje su rezultirale otkrivanjem imovine koja je stečena izvršenjem krivičnog djela i koja je u očiglednoj nesrazmjeri sa zakonito ostvarenim prihodima.

Iako je blokirana imovina vrijedna više miliona, odnosno privremeno oduzeta, na osnovu presude Okružnog suda u Banja Luci, trajno je oduzeta imovina samo jedne osobe u iznosu od 520.000 KM, dok se za ostale povezane osobe nastavlja finansijska istraga.

Evidentna je i pojava falsifikovanja i stavljanja u opticaj lažnih novčanica. Otkriveno je 26 ovih krivičnih djela, što čini 3,7 posto od ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminaliteta, a protiv 24 osobe podneseni su izvještaji Tužilaštvu BiH.

Broj prijavljenih krivičnih djela falsifikovanja, odnosno krivotvorenja novca veći je za osam ili 44,4 posto. Po nepoznatom izvršiocu prijavljeno je 17 krivičnih djela od kojih je naknadno 16 rasvijetljeno. Krivotvoreni novac je stavljan u promet u tržnim centrima, benzinskim pumpama, trgovinama i organizacijama koje posluju gotovim novcem, što se otkrilo odmah ili pri predaji novca u banke.

Evidentirano je 66 krivičnih djela pronevjere, što je za 11 manje u odnosu na uporedni period ili 14,3 posto. Također, otkrivena je i prijavljena 41 poslovna prevara.

Prijavljeno je 27 krivičnih djela nedozvoljene trgovine, što je za 22,7 posto više nego u uporednom periodu. Za ova krivična djela podnesena su 24 izvještaja protiv 42 osobe.

Otkrivene slučajeve policija najčešće predaje u nadležnost tržišnoj inspekciji.

Za 25 krivičnih djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi podnesena su 24 izvještaja protiv 29 odgovornih osoba, pretežno u preduzećima u kojima je većinski državni kapital.

Također, otkriveno je i prijavljeno 37 krivičnih djela falsifikovanja ili uništavanja poslovnih knjiga ili isprava.