BiH
0

Šteta od poplava na infrastrukturi u RS-u 50 miliona eura

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Konsultanti koje je angažirala Evropska investiciona banka procijenili su da su poplave na infrastrukturnim objektima u Republici Srpskoj u junu prouzrokovale štetu od oko 50 miliona eura.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mihajlo Stevanović pojasnio je da su to orijentacione procjene i da bi Evropska investiciona banka, u novembru ove godine trebalo da odobri kredit Vladi RS-a od 30 do 40 miliona eura, koji će biti usmjeren na hitne intervencije.

“Kredit bi bio na 30 godina, uz grejs period od minimalno sedam godina, bez sopstvenog učešća, što je veoma povoljno, jer takve kredite dobijaju zemlje članice EU”, tvrdi Stevanović.

“Kredit bi se realizirao u ovoj i narednoj godini, nakon čega bi se proširio na dodatnih 25 do 30 miliona eura, koji bi se, poslije 2012. godine usmjerili na dodatne mjere odnosno radove. Obaveza Vlade RS je da formira jedinicu pri Agenciji za vode RS koja će da realizira projekte sanacije šteta i pripremi projektnu dokumentaciju i tendere”, dodao je Stevanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Vlasnici čije su kuće bile poplavljene tokom prošle i ove godine najvjerovatnije ne mogu očekivati nadoknadu štete jer načelnici lokalnih zajednica kod resornog ministarstva zagovaraju da da se taj novac usmjeri u popravku infrastrukture.