Čiste se krovovi i plato Skenderije
0

Šteta na Ledenoj dvorani je totalna, ostalo će pokazati istraga

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Uvidom u stanje nakon obrušavanja Ledene dvorane u Skenderiji u Sarajevu, tim sa Građevinskog fakulteta sa prof. dr. Muhamedom Zlatarom na čelu je konstatovao da je šteta totalna, saopćeno je danas na konfernciji za novinare.

Ono što sada slijedi je sigurno uklanjanje ostataka krovne konstrukcije koja se obrušila i planiranje obnove.

"Teško je sada govoriti i 'odokativno' davati neke procjene kolika je šteta i koliko će koštati obnova. Najbitnije je da nije bilo ljudskih žrtava u svemu ovome. Sada smo formirali štab koji treba raditi korak po korak, ali ispravno, da ne srljamo u nove greške. Također, istražni organi su izvršili uviđaj, u toku je preuzimanje dokumentacije iz Skenderije i oni će završiti svoj dio posla. Treba istražiti i ko je odgovoran za urušavanje tog krova, ali to je stvar istrage, jedino što sada znamo, prema prvim informacijama, je to da je šteta totalna i da se ništa od te konstrukcije koja se urušila ne može iskoristiti", rekao je ministar privrede KS Rusmir Sendić.

Ministar je rekao i kako se nada da će kompleks Skenderija u narednom periodu postati samoodrživo preduzeće, s tim da svi trebaju biti svjesni da to nikada neće biti ogroman profit.

"Sada je Skenderija u gubitku milion i 500 hiljada KM", rekao je Sendić. Ministar je podsjetio i na ranija ulaganja u kopleks Skenderije, ali i na konkretna ulaganja u Ledenu dvoranu, što je ranije danas iz Ministarstva precizirano u saopćenju.

Ministar Sendić je rekao i to da je pitanje Skenderije toliko kopleksno i da postoji puno problema vezanih za nju, tako da bi trebala biti predmet tematske sjednice Skupštine KS.

Nedavno imenovani generalni direktor KSC Skenderija Hajriz Bečirević je najavio da će sljedeće sedmice uvesti revizijsku kuću koja bi trebala provjeriti svu dokumentaciju vezanu za ovaj kulturno-sportski centar, a potom će, rekao je danas, rezultate revizije saopćiti javnosti.

"Šteta koja je nastala urušavanjem krova Ledene dvorane se ne može ovako procijeniti, ali je ona ogromna. Što se tiče utvrđivanja štete, tu je sudski vještak, izuzima se dokumentacija, sve ćemo saopćiti kada i mi dobijemo informaciju. Što se tiče odgovornosti za ovo što se desilo, svi smo mi odgovorni", rekao je Bečirević.

Na konferenciji za novinare danas je saopćeno da je u toku skidanje snijega sa krova dvorane Mirza Delibašić, što rade uposlenici firme Murai Komerc, koji su preuzeli na sebe taj dio posla. Također, iako ne postoji opasnost da bi se moglo desiti ono što se desilo u Ledenoj dvorani, ipak će sa ostalih krovnih konstrukcija danas i sutra biti skinut snijeg.

"Danas ili sutra će biti uklonjen snijeg sa platoa Skenderije, a u tome pomažu sportisti koji treniraju u Skenderiji, kao i studenti. JU Studentski centar Sarajevo je danas pripremila ručak koji je podijeljen onima koji su čistili snijeg", rekao je Bečirević.

Prof. dr. Zlatar je danas rekao i to da se u ovakvim situacijama, kada se snijeg uruši, uglavnom može kriviti nekoliko faktora. On je rekao i da ne postoje indikacije da bi se mogao urušiti krov dvorane Mirza Delibašić, ali kako je iz preventivnih razloga savjetovao da se on ukloni.