Ognjen Šimić o izručivanju
0

"Šteta je da se štite ratni zločinci, a kažnjavaju ljekari"

Sarajevo-x.com
Ognjen Šimić
Ognjen Šimić
Doktor Ognjen Šimić, koji je 2008. godine osuđen u Županijskom sudu u Rijeci na devet godina zatvora zbog primanja mita, kazao je da bi mu bilo žao da pravosuđe u BiH ne provjeri presudu i da on bude izručen Hrvatskoj.

Šimića, kardiohirurga se teretilo za 18 slučajeva primanja mita, u razdoblju od 1998. do 2006. godine, za vrijeme kojeg je stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 210.000 kuna.

On je danas nakon potpisivanja Sporazuma između BiH i Hrvatske o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, kazao da je "u neviđenom medijskom linču, bez ijednog dokaza osuđen na maksimalnu kaznu koja je zakonom predviđena do pet godina".

Izmjenom danas potpisanog Sporazuma u Sarajevu će se omogućiti izdržavanje kazne bez pristanka osuđene osobe, a biće otklonjeni problemi u situacijama kada jedna osoba osuđena u jednoj državi prebjegne u drugu.

Šimić, vidno potresen tom viješću je za "Zatvoreni program sa Mimom Šahinpašićem", na radiju "Kameleon City Sarajevo" kazao da bi bilo "šteta da se ovim štite ratni zločinci, a da se ljekari poput mene kažnjavaju".

Najavio je da će svoju zadovoljštinu tražiti u Sudu za ljudsra prava u Strazburgu ili Vrhovnom sudu.

"Koliko sam shvatio, oni mene neće ni zvati, niti sam upućen u cijelu situaciju. Koliko sam shvatio, Sud BiH bi trebao da postavi upitnik da li bih kaznu služio u Hrvatskoj ili Bosni", izjavio je Šimić i rekao da bi radije kaznu izdržavao u BiH.

Ranije je Šimić izjavljivao da je u Hrvatskoj osuđen jer "neki nisu mogli podnijeti da neki Hrvat iz Sarajeva bude na čelu klinike te posebno da prednjači po svojoj stručnosti u odnosu na ostale liječnike".

"Nikakav novac od pacijenata nisam uzimao, sve je upakirano da me se riješe", rekao je ranije Šimić.

BiH trenutno traži više od 100 osuđenika koji su pobjegli u Hrvatsku odakle ih zbog dvojnog državljanstva ne mogu izručiti, dok Hrvatska traži njih više od 50.

Sporazum je počeo danas važiti momentom potpisivanja, tako da se prva hapšenja mogu očekivati što prije, najavili su danas u Sarajevu ministri pravde BiH i Hrvatske.