BiH
0

Stern: Priznanje SCG omogućiće žrtvama rehabilitaciju

FENA
Pravna zastupnica Bosne i Hercegovine po tužbi koju je ova država podnijela protiv Srbije i Crne Gore zbog genocida počinjenog tokom rata u BiH, Brigitte Stern, zatražila je danas od Međunarodnog suda pravde u Haagu da eksplicitno prepozna kako su silovanja i seksualni zločini koji su počinjeni protiv grupe Muslimana BiH fundamentalni ili inherentni dio primjene politike genocida i etničkog čišćenja čiji je krajnji cilj bio uništavanje grupe Muslimana BiH koji su slučajno živjeli na geografskoj lokaciji ili teritoriji što su je preuzele srpske snage.

"Jedino ovakva vrsta priznanja omogućiće žrtvama da se na neki način rehabilituju i nastave živjeti u okruženju gdje se može postići pomirenje», kazala je Stern, nakon što je danas, u nastavku rasprave, brojnim primjerima iz sudskih procesa za ratne zločine argumentirala karakter sistematskog seksualnog nasilja srpskih snaga nad Muslimankama i Muslimanima širom BiH, čime je nastojala pobiti argumente tužene strane o tome da u BiH nije počinjen genocid.

Brigitte Stern je prikazala Sudu da silovanje i seksualno nasilje čini sastavni dio kategorija djela koja predstavljaju genocid, kako je to navedeno u članu 2. Konvencije o genocidu te ga pozvala da jasno ustanovi da su počinjena s genocidnom namjerom što se, kazala je, može izvući iz navedenih činjeničnih okolnosti.

«Kada uzmemo u obzir sve slučajeve koji su se desili u BiH, smatram da je ovaj sud u situaciji da to uradi samo sada. Ukupna slika koju je predstavila Bosna i Hercegovina potvrđena je jednoglasno definisanim dokazima, a to što dokazujemo je masovni karakter seksualnog nasilja koji je počinjen nad grupom Muslimana BiH od srpskih snaga, srpskih vojnika, u skladu sa sistemskim šablonom koji je i sistemski ponavljan», riječi su pravne zastupnice BiH.

Stern je, pri tome, citirala termin koji koristi generalni sekretar UN-a, a koji glasi da su silovanje i seksualna nasilja sistemska politika, ili sastavni dio šire politike ili strategije koja ima za cilj da namjerno, u cijelosti ili djelomično, uništi neku nacionalnu etničku, rasnu ili vjersku grupu kao takvu.

«Čini se nemogućim poricati da silovanje i seksualno nasilje u BiH nisu počinjeni s genocidnom namjerom», kazala je Stern. Ona smatra da SCG mora priznati nepobitnu činjenicu prema kojoj se dokazuje da su Muslimani-Bošnjaci, žene i muškarci, predstavljali veliki dio žrtava koje su napastvovane od srpskih vojnika. Naglasila je kako podnosilac tužbe – BiH - ne predstavlja u Sudu žrtve jedne anonimne grupe, već hiljade i hiljade žena i muškaraca koji pripadaju grupi Muslimana- Bošnjaka BiH, koji su, unatoč svemu, tragični simbol ukupne ljudske vrste koja je tu bila maksimalno ugrožena i povrijeđena, psihički i fizički.

Brigitte Stern je kazala i to da se SCG skriva iza haosa i tvrdi da je riječ o izolovanim slučajevima silovanja i seksualnog nasilja, te da SCG tvrdi da su takvi slučajevi počinjeni protiv srpskog naroda.

«Ovdje se pokušava prikriti činjenica obima samog zločina, te Bosna i Hercegovina zahtijeva da ovaj sud prizna posebnu pravnu prirodu koja nema historijskog presedana, a pronalazimo je u masovnom i sistemskom seksualnom napastvovanju nad grupom Muslimana BiH. Zakon ne smije i ne može odbiti da prizna ove zločine i mora ih nazvati pravim imenom, mora ukazati prstom na zemlju koja je kriva za ovo što se desilo», riječi su Brigitte Stern.