BiH
2

Stepenište Kaptol posvećeno pjesnicima koji su "voljeli, živjeli i bolovali Sarajevo"

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je učeničkim recitacijama svečano otvoreno obnovljeno stepenište Kaptol, posvećeno sedmorici pjesnika važnih za ovaj grad.

Otvaranju obnovljenog stepeništa prisustvovalo je oko 50 građana svih dobi, a učenici Osnovne škole Safvet-beg Bašagić recitovali su stihove Maka Dizdara i Izeta Sarajlića.

"Divno je biti u gradu koji je odlučio da slavi svoje pjesnike. Čestitam na prvom stepeništu sedam pjesnika koji su voljeli, živjeli i bolovali Sarajevo", izjavila je književnica Ferida Duraković i u ime svih sarajevskih pjesnika zahvalila Općini Centar i Dini Šamić koja je iznijela čitavu ideju.

Na stepeništu je napravljeno sedam odmarališta sa stihovima pjesnika Izeta Sarajlića, Nasihe Kapidžić-Hadžić, Tina Ujevića, Maka Dizdara, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić i Darija Džamonje.

Služba za upravu za prostorno uređenje i komunalne poslove bila je na čelu čitavog posla, u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo, firmom IN i Arhitektonskim biroom Firma.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević najavio je da će se i ubuduće truditi da se grade "ovako lijepe stvari, kako bi naš grad bio ljepši".

"Udruženje pisaca BiH je odabralo stihove i pjesnike. Čitavu scenu i raspored gdje će šta biti su zamislile dvije mlade arhitektice, Dina i Nermina. Ovo je prvih sedam pjesnika koje je Udruženje pisaca odabralo. Ukoliko budemo imali još ovakvih projekata, ići ćemo i dalje. Radovi su trajali sedam-osam mjeseci. Bilo je problema zbog podzemnih instalacija, a sanirano je i klizište. Sve je vrlo kvalitetno urađeno, a uloženo je oko pola miliona KM", izjavio je za Klix.ba Bećirević.