BiH
78

Stepenik je prepreka: Problem pristupa osoba u invalidskim kolicima vjerskim objektima

Piše: N. N.
Fahrudin Rogović iz Gornjih Dubrava u Živinicama za invalidska kolica vezan je od svoje treće godine. Osobe s invaliditetom imaju niz poteškoća kada je riječ o pristupu javnim institucijama zbog fizičkih prepreka, a na slične probleme nailaze i kada se radi o vjerskim objektima.

"Već nekoliko godina pokušavam ukazati na problem arhitektonskih barijera pri ulasku osoba s tjelesnim onesposobljenjem u vjerske objekte, a u mom konkretnom slučaju to su objekti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Obraćao sam se svim nivoima, slao sam silne dopise, žalbe, molbe... Nažalost, još niko nije reagirao", navodi Fahrudin Rogović.

Neriješen problem pristupa vjerskim objektima osobe s invaliditetom smatraju izuzetno značajnim te smatraju da bi ovom problemu trebalo posvetiti više pažnje.

"Samo zbog toga što nisu urađene prilazne rampe onemogućen sam da, kao svi oni koje je Bog počastio da svojim nogama dođu u džamiju, dođem i ja, pa da osjetim tu radost i nagrade namaza u džematu, da osjetim ljepotu zikra, ljepotu teravih-namaza, ramazanskih mukabela, bajram-namaza, da se radujem petku i džuma-namazu, da se pokorim onako kako mogu svom Gospodaru, da se nadam Njegovoj milosti", kaže Rogović.

Iz Islamske zajednice u BiH za Klix.ba kažu da je bilo primjedbi i pritužbi vjernika jer u vjerskim objektima nije rješen pristup osobama s invaliditetom, te je nakon tih pritužbi Rijaset Islamske zajednice na svojoj sjednici donio zaključak kojim se obavezuju svi medžlisi i džemati da, tamo gdje postoji potreba, a u skladu s tehničkim i prostornim mogućnostima, osiguraju adekvatan pristup džamijama radi uvažavanja potreba osoba s invaliditetom i onih koje koriste invalidska kolica.

"U pogledu gradnje novih objekata svi projekti bi trebali proći i analizu Centra za islamsku arhitekturu, te bi shodno donesenom zaključku Centar trebao i reagirati", kažu iz Ureda za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH, kaže za Klix.ba da njemu nije poznato da je bilo većih pritužbi na poteškoće u vezi s ulaskom u katoličke crkve osoba koje se kreću kolicima.

"I bez takvih pritužbi pristupilo se u mnogim crkvama izradi pristupnih rampi da takve osobe mogu lakše ući u crkvu. Izuzimajući katedrale i pojedine važnije crkve, vjernici se redovito okupljaju u crkvama na misi i drugim obredima u određeni sat pa svi rado pomažu takvim osobama i pri ulasku i njihovom smještaju tokom liturgijskih slavlja. U pojedinim slučajevima nailazimo na administrativne poteškoće za dobivanje dozvole za izgradnju prilazne rampe, posebno kada se radi o starim zdanjima. Nastojimo to prevladati izgradnjom privremenih rampi", kaže on.

Tomašević dalje navodi da je potrebna veća ažurnost u izradi prilaznih rampi.

"Budući da novi crkveni projekti prolaze potrebne komisije, s takvim objektima nema poteškoća kada je riječ o prilazu osoba u kolicima. Događa se i da svećenici naiđu na administrativne poteškoće u traženju dozvole za izgradnju rampe pa odustanu od daljnjeg traženja", kaže Tomašević uz napomenu da se ponekad nailazi i na problem jer su projektanti zdanja protiv izgradnje prilazne rampe.