BiH
0

Steinmeier: Budućnost Evrope ne bi trebalo da određuju populističke partije

SRNA
Frank-Walter Steinmeier (Foto: Anadolija)
Frank-Walter Steinmeier (Foto: Anadolija)
Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier izjavio je danas da razumne partije zainteresovane za uspjeh integrisane Evrope moraju osigurati da evropsku budućnosti ne određuju populističke i nacionalističke stranke koje su dobile više glasova nego na ranijim izborima za Evropski parlament.

Steinmeier je izrazio zabrinutost zbog činjenice da će u novom sazivu Evropskog parlamenta biti previše populističkih i nacionalnih partija, ističući kao primjer rezultat koji je ostvario Nacionalni front Marine Le Pen u Francuskoj, ali i Nacionaldemokratska partija u Njemačkoj koja je dobila poslanika.

"Što se mene i moje partije tiče, relativno smo zadovoljni rezultatima izbora u Njemačkoj, jer smo dobili 6,5 posto glasova više u odnosu na ranije glasanje za Evropski parlament. To je dobar rezultat koji me raduje", rekao je Steinmeier na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Komentarišući izbore u Ukrajini, Steinmeier je rekao da se s obzirom na situaciju u posljednjih nekoliko sedmica može sa zadovoljstvom konstatovati da je jučer glasanje uopšte provedeno.

"Moramo biti sretni i da je jučerašnji izborni dan protekao bez krvoprolića. Ko je pratio situaciju u proteklom periodu mora biti srećan da je sve odlučeno još u prvom krugu", rekao je njemački ministar inostranih poslova.

Steinmeier je naglasio se ne može prešutjeti činjenicu da mnogi u Lugansku i Donjecku nisu mogli glasati, ali i da je uprkos toj činjenici, u Ukrajini odziv bio realativno visok.

"Nisam imao mogućnost da kontaktiram sa predstavnicima OEBS-a, tako da ne mogu dati konačnu ocjenu", rekao je Steinmeier, ističući da je bitno da je izabran predsjednik koji bi trabalo da radi na tome da se jaz između istoka i zapada te zemlje smanji i prevaziđe.

Njemački ministae vanjskih poslova smatra da će od velike pomoći biti stav Rusije da poštuje izbor Ukrajinaca i razgovara sa novim predsjednikom.

"U proteklom periodu uvijek smo ukazivali na to da onaj koji osporava nečiji legitimitet mora imati i najveći interes u uspostavljanju novog legitimiteta. Početak novog legitimiteta ostvaren je izborom predsjednika i od velike pomoći je stav Rusije da respektuje taj izbor", rekao je Steinmeier.