BiH
25

Stefano Sanino: BiH nikad bliže nije bila Evropskoj uniji

SRNA
Stefano Sanino
Stefano Sanino
BiH nikada nije bila bliže EU, smatra generalni direktor Direktorata EU za proširenje Stefano Sanino.

Sanino je rekao da EU želi da vidi kretanje BiH naprijed, prema integrativnim procesima, naglasivši da je provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" u tom smislu od ključnog značaja.

"Odugovlačenje primjene postignutih političkih dogovora dovodi u pitanje kredibilitet težnje BiH ka članstvu u EU i otvara pitanje da li BiH želi krenuti naprijed ili će taj put odgoditi za niz godina", dodao je Sanino koji je danas zajedno sa specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom posjetio SDA u Sarajevu.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić rekao je da lokalni izbori u Srebrenici i Mostaru, te usvajanje budžeta BiH nisu dio predizborne kampanje SDA, već da je riječ o pitanjima izuzetno važnim za sve građane i BiH.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac rekao je da BiH ima nefunkcionalan ustavni sistem, koji trenutno nije moguće reformisati, te da je jedini garant kretanja naprijed forma političkih dogovora šest lidera.

U saopštenju iz SDA navodi se da su Sanino i Sorensen naglasili da je EU mjesto na kojem se mogu rješavati teška pitanja koja proizvode probleme i nesuglasice.

U delegaciji SDA, osim Sarajlića i Genjca, bili i generalni sekretar Amir Zukić, savjetnik i portparol Erdal Selmanović, te predsjednik Pravnog savjeta SDA Aljoša Čampara.